IPR & Markkinointi

Markkinaoikeus katsoi, ettei iltalehdellä ollut oikeutta siteerata Kimi Räikkösen Instagram-kuvaa ja se joutui siksi maksamaan Räikköselle hyvitystä. Tässä artikkelissa kerron tiivistetysti, mitä asiassa on tapahtunut. Tämän jälkeen selostan markkinaoikeuden kannan siitä, miksi Iltalehti ei saanut käyttää Räikkösen kuvaa, vaikka lehdet saavat...

Työntekijä saattaa työsopimuksen voimassaoloaikana tehdä erittäin arvokkaita teoksia. Kyseessä voi olla esimerkiksi tietokoneohjelma, markkinointimateriaali tai työnantajan logo. Omistaako työntekijä vai työnantaja taloudelliset oikeudet tällaisiin teoksiin?

Toisen tuotteen, tuotepakkauksen yms. jäljittely on tietyissä tilanteissa kiellettyä. Markkinaoikeuden ratkaisukäytännön perusteella kiellettyyn jäljittelyyn perustuva vaatimus on yleisesti ottaen helpompi voittaa kuin norkkimiseen perustuva vaatimus. Kiellettyyn jäljittelyyn perustuva vaatimus on siksi kiellettyä artikkelisarjan osassa 5...

"Ruokamyrkytysten jälkeen Kouvolan kaupungin terveysvalvonta teki ravintolaan tarkastuksen. Siinä havaittiin muun muassa, että keittiön kylmiössä oli säilytetty pilaantuneita elintarvikkeita -- Tarkastuksessa löytyi myös esimerkiksi homeisia kananpaloja ja homeista jugurttikastiketta."

Vertaileva markkinointi voi olla tehokas tapa myydä tuotteita ja palveluita. Epäasiallisella vertailulla voidaan kuitenkin harhauttaa kuluttajia ja aiheuttaa kilpailijoille vahinkoa. Siksi vertailevalla markkinoinnilla on omat sääntönsä.

Käyttämäsi toiminimi on yleensä erittäin olennainen osa liiketoimintaasi, koska asiakkaat tunnistavat yhtiösi toiminimen kautta. Yhtiösi toiminimen loukkaaminen saattaa pidemmän ajan kuluessa aiheuttaa huomattavasti vahinkoa liiketoiminnallesi.