Kielletty markkinointi osa 2/7: Harhaanjohtavuus markkinoinnissa

16.11.2020

Markkinoinnissa ei lähtökohtaisesti saa käyttää harhaanjohtavia väitteitä. Jos kilpailijasi markkinoi harhaanjohtavasti, voit viedä asian markkinaoikeuteen.

Harhaanjohtavan markkinoinnin ja kauppiaallisen kehumisen välinen rajanveto voi joskus olla haastavaa.

Harhaanjohtavuus on kiellettyä

Markkinointi voi muuttua harhaanjohtavaksi monella tavalla eikä mitään tyhjentävää listaa harhaanjohtavista menettelyistä ole siksi mahdollista tehdä.

Esimerkkinä harhaanjohtavasta ilmaisusta voidaan kuitenkin mainita "Suomen kattavin ja laajin yritystietopalvelu", jonka korkein oikeus kielsi, koska se oli yksilöimätön.

Markkinaoikeus on myös kieltänyt ilmaisun "Yksinkertaisin", koska se oli merkitykseltään moniselitteinen.

Jotta ilmaisu ei muodostuisi harhaanjohtavaksi, se kannattaa yksilöidä. Epämääräisyys kasvattaa aina riskiä siitä, että ilmaisua pidettäisiin harhaanjohtavana.


Merkityksetön harhaanjohtavuus ei ole lainvastaista

Jotta harhaanjohtava väite olisi kielletty, sen tulee olla omiaan vaikuttamaan myytävän hyödykkeen kysyntään tai tarjontaan taikka vahingoittamaan toisen elinkeinotoimintaa. Muissa tapauksissa harhaanjohtavuudella ei ole merkitystä.


Ole varovainen kauppiaallisen kehumisen kanssa

Kuten aiemmassa artikkelissani olen selostanut, niin kauppiaallinen kehuminen on sallittua. Harhaanjohtavan ilmaisun ja kauppiaallisen kehumisen ero ei aina ole yksiselitteistä, kuten yllä mainitun ilmaisun "Yksinkertaisin" kieltäminen osoittaa.

Sinun kannattaa olla varovainen myös kauppiaallisessa kehumisessa, koska se saattaa vahingossa luisua harhaanjohtavan markkinoinnin piiriin.


Lue artikkelisarjan kaikki osat


Onko sinulla kysyttävää tai tarvitsetko apua? Käytä maksutonta alkuneuvottelua

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos sinulla on kysyttävää kielletyistä markkinointimenettelyistä. Voit vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com

 

Uusimmat artikkelit

Tässä artikkelissa käsittelen laskun reklamaatiota. Artikkelissa on käytännönläheiset ohjeet laskun reklamaatioon tekemiseen ja sen lopussa on malleja laskun reklamaatiolle.