Miten koeaikapurku tehdään?

13.09.2020

Mikä koeaika on?

Koeajan tarkoituksena on se, että työntekijä ja työnantaja saavat selvittää työsuhteen aikana, vastaako työsopimus odotuksia. 

Koeaikapurun kynnys on erittäin matala.

Millä perusteilla koeaikapurku voidaan tehdä?

Voit koeajan aikana tehdä koeaikapurun hyvin matalalla kynnyksellä. Rajoituksena on se, että et saa tehdä koeaikapurkua syrjivillä tai koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla. Tämä tarkoittaa sitä, että et saa irtisanoa työsopimusta esimerkiksi siksi, että työntekijä on tullut raskaaksi koeajan aikana.

Normaalisti et myöskään saa tehdä koeaikapurkua taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla (eli esim. uudelleenjärjestelyn vuoksi). Koronan takia annetun poikkeussäännöksen takia näin voi kuitenkin tehdä 31.12.2020 saakka.

Kun teet koeaikapurun työsuhde päättyy välittömästi.


Miten koeaikapurku tehdään?

Laki edellyttää kuulemistilaisuuden järjestämistä. Noudattaaksesi lakia, sinun tulee ennen koeaikapurun tekemistä kuulla työntekijä koeaikapurun syystä. Kuulemistilaisuuden jälkeen voit toimittaa työsuhteen päättämisilmoituksen.

Päättämisilmoitus tulee lähtökohtaisesti antaa henkilökohtaisesti. Jollei tämä ole mahdollista, voit toimittaa ilmoituksen kirjeitse tai sähköisesti (esim. sähköposti).

Antaessasi ilmoitusta henkilökohtaisesti tai lähettäessäsi sitä kirjeitse, sinun kannattaa muistaa järjestää tilanne niin, että voit jollain tavalla todistaa ilmoituksen antamisen jälkikäteen. Kun annat ilmoituksen henkilökohtaisesti, voit esimerkiksi ottaa työntekijän allekirjoituksen sinulle jäävään kopioon ilmoituksesta. 


Onko sinulla kysymyksiä tai tarvitsetko apua? Käytä maksutonta alkuneuvottelua

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos sinulla on kysymyksiä koeaikaan liittyen tai jos tarvitset apua työsuhdeasioissa.

Voit vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com


Uusimmat artikkelit

Tässä artikkelissa käsittelen laskun reklamaatiota. Artikkelissa on käytännönläheiset ohjeet laskun reklamaatioon tekemiseen ja sen lopussa on malleja laskun reklamaatiolle.