Työnantaja ei voi vapaasti päättää, että työsuhde on määräaikainen. Monet työsopimukset ovat määräaikaisia ilman perustetta. Mitä perusteeton määräaikaisuus tarkoittaa käytännössä?
Tiedätkö millä tavoilla työsopimus voidaan päättää?
Tämän tietäminen on tärkeää, koska väärät perusteet tai väärä menettelytavat voivat johtaa suurten korvausten maksamiseen. Esimerkiksi eräs Satakuntalainen opettaja sai vuonna 2019 yli 100.000 € korvauksia lisättynä oikeudenkäyntikuluilla, koska hänen työsuhteensa päätettiin perusteettomasti.
Sinulla
on koeajan jälkeen normaalisti kaksi erilaista vaihtoehtoa työsuhteen päättämiselle: työsuhteen irtisanominen ja työsuhteen purkaminen. Näiden eri vaihtoehdon ero tulee
tietää ennen työsopimuksen päättämistä. Kolmantena harvemmin eteen
tulevassa tapauksessa voit myös pitää työsopimusta purkautuneena, jota käsittelen erillisessä artikkelissa.
Työsuhteen voi myös päättää riskittömästi sopimuksella työsuhteen päättämisestä. Tämänkaltaisen sopimuksen tekemisessä tulee kuitenkin
olla tarkkana, koska sen voi tehdä väärin. Vääränlainen sopimisprosessi
voi johtaa kalliisiin korvauksiin, kuten esimerkiksi tapauksessa KKO 2019:76. Voit lukea enemmän työsuhteen päättämissopimuksesta sitä koskevasta artikkelistamme.
Käsittelen irtisanomista ja purkamista alla.
Väärä menettely työsopimuksen päättämisessä voi aiheuttaa korvausvelvollisuuden.
Irtisanominen
Työsopimuksen irtisanominen on normaali menettely työsopimuksen päättämiseksi koeajan jälkeen. Irtisanominen edellyttää asiallista ja painavaa syytä. Ilman tällaista syytä irtisanomista ei saa tehdä. Esimerkiksi työntekijän omat poliittiset mielipiteet on esimerkki syystä, joka ei olisi asiallinen. Muutaman ylimääräisen tulostuspaperin käyttäminen vastoin työnantajan ohjetta ei todennäköisesti olisi riittävän painava syy.
Yleensä irtisanominen edellyttää sitä, että työntekijälle on annettu varoitus aiemmasta vastaavasta menettelystä. Et esimerkiksi voi irtisanoa työntekijän työsuhdetta laillisesti, kun hän myöhästyy ensimmäisen kerran. Varoitukset kannattaa aina antaa hyvin pian saatuasi tiedon työntekijän laiminlyönnistä, lisäksi ne kannattaa antaa kirjallisina ja irtisanomisuhkaisina.
Menettelyn toistuessa varoituksen jälkeen, voit lähtökohtaisesti irtisanoa työsuhteen. Tämän jälkeen irtisanomisaika alkaa kulua. Muista maksaa työntekijän palkka irtisanomisajalta riippumatta siitä, jos pidät häntä töissä vai et.
Purkaminen
Irtisanominen ei pääsääntöisesti tule kyseeseen, jos olet tehnyt määräaikaisen työsopimuksen. Sinulla saattaa myös olla tarve päästä työntekijästä eroon ilman irtisanomisaikaa. Näissä tapauksissa sinulla tulee olla purkuperuste, jotta voit päättää työsopimuksen.
Työsopimuksen purkaminen tulee kyseeseen paljon harvemmin, kuin irtisanominen. Purkaminen edellyttää erittäin painavaa syytä. Tällainen syy on esimerkiksi olemassa, jos rahavaroihin käsiksi pääsevä työntekijä on varastanut sinulta.
Kun purat työsuhteen, se päättyy heti.
Onko sinulla kysyttävää tai tarvitsetko apua?
Tarjoan maksuttoman alkuneuvottelun. Soita veloituksetta numeroon 044 984 8548, jos sinulla on jotain kysyttävää työsopimuksen päättämistä tai tarvitset apua työsuhdeasioissa.
Voit vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön.
Uusimmat artikkelit
Yhtiökokousta ei ole pakko pitää
Monet pienet taloyhtiöt järjestävät yhtiökokouksia turhaan. Tavalliset osakeyhtiöt tekevät harvemmin tätä virhettä.
Hometalo – Mitkä ovat ostajan oikeudet?
Unelmien koti voi muuttua taloudelliseksi painajaiseksi, kun rakennuksesta löytyy homevaurioita kaupan jälkeen. Korjauskustannukset voivat olla hyvin raskaita äskettäin talon ostaneelle. Lisäksi korjauksista aiheutuu vaivaa ja sisäilmaongelmista voi myös aiheutua terveyshaittaa. Mitä oikeuksia ostajalla on hometalokaupan jälkeen?