Oikeudenkäynti

I en rättegång är ofta den viktigaste frågan vad som har hänt. Förrän du går till rätten måste du därför preliminärt reda ut vad man kan bevisa. Du kan kanske ha något inofficiellt som stöder din synpunkt om händelserna, som till exempel ett WhatsApp-meddelande, men får man använda sådana inofficiella meddelanden som bevis?

Yritykset tietävät usein, jos niillä on oikeusturvavakuutus vai ei. Monella yksityishenkilölläkin on oikeusturvavakuutus, vaikka he eivät sitä aina tiedä. Yksityishenkilön oikeusturvavakuutus voi olla esimerkiksi kotivakuutuksen yhteydessä. Oikeusturvavakuutus kattaa usein riita-asiaan liittyviä kuluja, kuten lakimiespalkkioita.

Tietyt oikeudet menetetään hyvin nopeasti, jos asiaa ei ole viety tuomioistuimeen. Tämä voi olla monille yllättävää. Sillä oletko periaatteessa oikeassa vai et, ei ole enää merkitystä tällaisen aikarajan ylittymisen jälkeen.

Yhteisomistustilanteen lähtökohtana on se, että voit myydä omistamasi osuuden esineestä vapaasti. Käytännössä hirveän moni ei kuitenkaan halua omistaa hevosta puoliksi serkkusi kanssa tai kolmasosaa purjeveneestä yhdessä sinun parhaiden ystäviesi kanssa. Osuutesi myyminen järkevään hintaan voi siis olla hyvin haastavaa. Siksi lainsäädännössä on...

Vastapuoli voittaa oikeudenkäynnin automaattisesti yksipuolisella tuomiolla, jos et noudata tiettyjä oikeudenkäynnin sääntöjä. Yleisin tällainen tilanne on se, että et vastaa käräjäoikeuden vastauspyyntöön määrätyssä ajassa. Yksipuolinen tuomio on kuitenkin mahdollista poistaa. Poistamista vaaditaan takaisinsaantihakemuksella.