Yhtiökokousta ei ole pakko pitää
Monet pienet taloyhtiöt järjestävät yhtiökokouksia turhaan. Tavalliset osakeyhtiöt tekevät harvemmin tällaista turhaa työtä.
Monet pienet taloyhtiöt järjestävät yhtiökokouksia turhaan. Tavalliset osakeyhtiöt tekevät harvemmin tällaista turhaa työtä.
Alkaessasi lukea näitä sanoja mielessäsi pyörii varmaankin kysymys "miksi minä nyt osakeyhtiön perustaisin". Kun jatkat artikkelin lukemista, tilanne valkenee sinulle.
Korkein oikeus on tänään antanut ratkaisun, joka selventää osakkaan oikeutta asentaa ilmalämpöpumppu asuntoonsa.
Tilintarkastajalle on pakko antaa kaikki tilintarkastukseen liittyvä merkityksellinen tieto. Tilintarkastus estää siksi osakkeenomistajan kannalta haitallisia väärinkäytöksiä. Vähemmistöosakkeenomistajilla on oikeus vaatia tilintarkastajan määräämistä.
Korkein oikeus on eilen antanut ratkaisun asunto-osakkeen lunastusta koskevassa asiassa. Käräjä- ja hovioikeus katsoivat, ettei osakkeita saa lunastaa, mutta korkein oikeus päätyi eri kannalle. Miten tuomioistuimet päätyivät näin erilaisiin lopputuloksiin? Mitä KKO:n linjaus tarkoittaa tulevian vastaavien tapausten kannalta?
Omistusosuutesi osakeyhtiössä ei ole kiveen hakattu, koska yhtiö voi tehdä osakeannin. Osakeannilla yhtiö voi luovuttaa sen hallussa olevia osakkeita tai antaa täysin uusia osakkeita.
Osakeyhtiöissä voi tulla vastaan tilanteita, jolloin yhtiön enemmistö ei syystä tai toisesta halua esittää vahingonkorvausvaatimusta esimerkiksi yhtiön johtoa kohtaan. Yhtiössä noudatetaan näissäkin asioissa (esteettömän) enemmistön tahtoa, jolloin yhtiö ei käytännössä tule edistämään asiaa. Vähemmistöomistajilla on kuitenkin tietyin edellytyksin...
Tämänhetkinen koronatilanne on saanut monet yhtiöt miettimään yhtiökokouksen järjestämistä etäkokouksena. Tämä on mahdollista lain sallimissa puitteissa.
Erityisellä tarkastuksella voit selvittää hallituksen sinulta pimittämät tiedot.
Ylimääräisen yhtiökokouksen avulla vähemmistöosakas saa yhtiön käsittelemään haluamiaan asioita.
Vem besluter om större renoveringar i husbolaget? Kan besluten göras i smyg? Vad kan en aktieägare göra ifall lagen inte följs?
Osakeyhtiön enemmistö ei välttämättä halua jakaa osinkoa, vaikka osingonjako olisi mahdollista. Joskus enemmistöosakas saattaa jopa tahallaan haluta aiheuttaa vähemmistöosakkaalle taloudellisia vaikeuksia kieltäytymällä varojenjaosta, jotta vähemmistöosakas myisi osakkeensa hänelle.
Korkein oikeus on tänään antanut ratkaisun, jonka mukaan golfosakeyhtiön vähemmistöosakkaan piti maksaa siitä, että hänen osakkeensa lunastettiin.
Osakkeenomistajan ei ole pakko alistua asunnon hallintaanottoon, jos päätös on lainvastainen. Sama koskee vuokralaista ja asunnon muuta asukasta.
Yhtiöllä on lain mukaan oikeus ottaa enintään kolmen vuoden ajaksi asunto hallintaansa tietyissä tapauksissa. Hallintaan ottamisen jälkeen osakkeenomistaja joutuu muuttamaan asunnosta, eikä hänellä ole oikeutta antaa asuntoa vuokralle. Tässä artikkelissa käsittelen asunnon hallintaan ottamisen edellytyksiä.
Myrkkypillerin perimmäisenä tarkoituksena on omistuksen keskittymisen vaikeuttaminen. Omistuksen keskittyminen yhdelle osakkeenomistajalle voi aiheuttaa ongelmia muille osakkaille. Yli 50 % osakkeista omistava henkilö, voi esimerkiksi yksinään nimetä hallituksen.
Hienosta tittelistä huolimatta osakeyhtiölaki lähtee siitä, että toimitusjohtaja on hallituksen renki. Hän on lain mukaan hallituksen määräysvallassa ja hänen irtisanomisaikansa on suurin piirtein sekunnin mittainen. Hallitus voi lisäksi päättää toimitusjohtajan palkasta kyselemättä asiasta toimitusjohtajalta itseltään. Toimitusjohtaja voi...
Enemmistövalta ei aina jyrää asunto-osakeyhtiössä. Yksittäinen osakas voi suojautua yhdenvertaisuusperiaatteella, joka on eräs asunto-osakeyhtiölain tärkeimmistä periaatteista. Yhdenvertaisuusperiaate koskee kaikkia yhtiön päätöksiä.
Korjausvastuun jakautuminen on eräs yleisimmistä asunto-osakeyhtiön ja osakkaan välisistä riitaa lietsovista aiheista.
Viime vuonna minulta pyydettiin apua yhtiökokouksessa edustamiseen. Yhtiön osakkaiden kesken oli suuria erimielisyyksiä ja epäluottamusta. Päämieheni kertoi minulle, että edeltävissä yhtiökokouksissa oli ollut erimielisyyksiä tehtyjen päätösten sisällöstä ja pöytäkirjan merkinnöistä.
Asunto-osakeyhtiölain lähtökohtana on se, että yksi osake antaa yhden äänen. Yhtiöjärjestyksessä voidaan kuitenkin määrätä, että yksi osakeryhmä (yleensä yksi asunto) tuottaa yhden äänen. Äänileikkuri rajoittaa kuitenkin tätä äänimäärää.
Osakassopimus kannattaa aina tehdä, kun osakkaita on enemmän kuin yksi. Osakassopimuksella voidaan sopia menettelytavoista, jotka ratkaisevat erimielisyystilanteet ja ehkäisevät riitoja. Sinun kannattaa tehdä osakassopimus kerralla hyvin, koska sen muuttaminen edellyttää lähtökohtaisesti jokaisen sopimuksen osapuolen hyväksyntää.
Yhtiön ja osakkaan välinen kunnossapitovastuu määräytyy asunto-osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen mukaan. Taloyhtiö ei aina tee remonttia, vaikka se olisikin sen vastuulla. Tällöin osakas voi asunto-osakeyhtiölain mukaan tietyin edellytyksin teettää työn itse yhtiön kustannuksella.
Asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsenet voivat joutua korvaamaan yhtiölle aiheutetun vahingon. Vastuu ei kuitenkaan tule kyseeseen läheskään kaikissa tilanteissa.
Osakeyhtiön hallituksen jäsenet voivat joutua korvaamaan yhtiölle aiheutetun vahingon. Vastuu ei kuitenkaan tule kyseeseen läheskään kaikissa tilanteissa.
Lainvastaiseen yhtiökokouksen päätökseen reagoidaan lähtökohtaisesti moittimalla päätöstä. Osakeyhtiölain mukaan päätöstä tulee moittia kolmen kuukauden kuluessa sen tekemisestä. Tämä tarkoittaa sitä, että asia tulee olla vietynä käräjäoikeuteen mainitussa ajassa.