Läheisen kuolema aiheuttaa surutyön ja hautajaisjärjestelyiden lisäksi kiireellisiä byrokraattisia velvoitteita vainajan omaiselle.

Testamentti, perintö ja edunvalvonta
I regel kan man bestämma relativt fritt om sina angelägenheter och vad intressebevakaren får göra med en intressebevakningsfullmakt. Det finns dock vissa beslut som du inte kan delegera genom en intressebevakningsfullmakt. En officiell intressebevakare får inte heller göra dessa beslut istället för dig. Ifall du vill vidta dessa åtgärder måste du...
Tässä artikkelissa käsittelen yhtä tapaa, jolla jonkun henkilön toimeentulo voidaan turvata antamatta hänelle suurta omaisuusmäärää kerralla.
Kun henkilö tarvitsee apua taloudellisissa asioissaan esimerkiksi sairauden vuoksi, hänelle voidaan hakea edunvalvojan määräämistä. Edunvalvoja valvoo määräyksen saatuaan henkilön etua hoitamalla asioita hänen puolestaan. Tämä apu voi myös koskea muita, kuin taloudellisia asioita.
Perittävän lapsilla on lähes aina oikeus saada osa perinnöstä, jos he vaativat sitä ajoissa
Perittävän rintaperillisillä on oikeus vaatia lakiosaa. Lakiosa on mekanismi, jolla varmistetaan osan perinnöstä menevän perittävän lapsille, lapsenlapsille, jne.
Leski saa asumisen turvaavan vähimmäissuojan. Tämä vähimmäissuoja on vahvempi kuin perinnönjakoon, lakiosaan ja testamenttiin perustuvat vaatimukset.
Lyhyt vastaus otsikon kysymykseen on periaatteessa ei, mutta käytännössä kyllä. Lapsen huoltoa koskevalla testamenttimääräyksellä tai niin kutsutulla huoltotestamentilla voi vaikuttaa tuomioistuimen ratkaisuun siitä, kuka määrätään huoltajaksi.
Testamentissa voi olla ehtoja, jotka edellyttävät tietynlaista toimintaa tai joidenkin asioiden tapahtumista. Nämä ehdot voivat olla purkavia tai lykkääviä. Tämänkaltaisilla ehdoilla voi vaikuttaa perillisten elämään vielä oman kuolemansa jälkeen.
Kiinteistöt ja asunnot muodostavat usein merkittävän osan yksityishenkilön varallisuudesta. Edunvalvontavaltakirjaa tehdessä on siksi on tärkeää tietää, mitä oikeuksia valtuutetulla on niiden myynnin suhteen.
Käyttöoikeudella varmistat käyttöoikeudensaajan oikeuden käyttää omaisuutta. Käyttöoikeudensaaja saa myös omaisuuden tuoton. Samalla varmistat kuitenkin, ettei käyttöoikeudensaaja hävitä omaisuutta. Lisäksi pienennät perintöveroa.
"Edunvalvoja myi talon ja kaiken kiinteistön alueella olevan irtaimiston", "omaisuutta katosi mahdollisesti jopa kymmenien tuhansien edestä","edunvalvoja myi pois tilan, joka oli testamentattu". Näihin esimerkkeihin voit tutustua tarkemmin MOT:n jaksossa edunvalvonnan pettämät. Edunvalvojalla on erittäin suuri valta edunvalvottavan asioista. Muista...
Testamentin tekemiselle on tarkat määräykset, joita tulee noudattaa. Määräykset eivät kuitenkaan ole hirveän monimutkaisia ja niitä on siksi helppo noudattaa, kunhan ne tietää. Jos muotovaatimuksia ei ole noudatettu, testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi.