Irtisanottu työntekijä: Oliko irtisanominen laiton vai ei? Haluatko saada oikeutta?

Kirjoittaja: Kristian Krokfors

Tekstin olennaisimmat tiedot: Onko sinun tapauksessasi yksi kolmesta yleisestä laittoman irtisanomisen tunnusmerkistä? Miten saat apua?

Pudotettiinko sinut tyhjän päälle?

Irtisanotuksi tuleminen aiheuttaa huolta. Et tiedä mitä tehdä. Olet etsinyt googlehaulla tietoja. Missään ei kuitenkaan kerrota selvästi onko sinun oikeuksiasi loukattu.

Kyse on sinänsä toki oikeudenmukaisuudesta, mutta irtisanomisen aiheuttama yllättävä taloudellinen epävarmuus painaa myös päälle. Olet laittanut suunnitelmasi jäihin ja etsinyt uutta työtä. 

Tässä tilanteessa irtisanomisen oikeutuksen selvittäminen voi tuntua raskaalta, mutta tiedät että selvitys kannattaa tehdä mahdollisimman pian. 

Kolme merkkiä laittomasta irtisanomisesta

Laittomia irtisanomisia tapahtuu. Jos irtisanominen tuntuu väärältä, sille voi hyvinkin olla perusteet. Irtisanomista ei kuitenkaan kannata suin päin riitauttaa, koska voit olla väärässä. Asia kannattaa aina selvittää ensin.

Irtisanominen edellyttää riittävän perusteen lisäksi oikean prosessin noudattamista. Irtisanominen voi olla laiton monella tapaa. Alla on kolme tyypillistä merkkiä laittomasta irtisanomisesta:

  • Jos sinulle ilmoitettu irtisanomisperuste ei vaikuta vakavalta tai tuntuu epäasialliselta, irtisanominen voi olla laiton.
  • Jos olet saanut potkut ilman varoitusta, irtisanominen voi olla laiton. 

  • Mikäli työnantaja vaikuttaa peittelevän irtisanomisen oikeaa syytä, irtisanomisperuste voi hyvinkin puuttua kokonaan. 

Jos mikään yllä mainituista kohdista vaikuttaa edes mahdollisesti sopivan tilanteeseesi, sinun kannattaa jatkaa lukemista. 

Todistustaakka suojelee sinua

Normaalisti väittäjän pitää näyttää väite toteen (esim. todistajien avulla). Työoikeus ei toimi näin. 

On työnantajasi asia näyttää irtisanomisen laillisuus toteen, kun väität irtisanomisen olleen laiton. Tämä helpottaa tilannettasi paljon, koska näytön puuttuessa voitat asian. 

Työnantaja voi toki onnistua väärässä ollessaankin hankkimaan jotain kertomustaan tukevaa näyttöä. Vastanäytön hankkiminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa on siksi tärkeää.  

Laiton irtisanominen oikeuttaa päättämiskorvaukseen

Jos olet normaali työntekijä ja sinut irtisanottiin henkilökohtaisilla perusteilla, voit saada saada 3-24 kuukauden palkan korvauksena laittomasta irtisanomisesta. 

Jos työsuhteesi päättyi koeaikapurkuun tai työn vähenemiseen perustuvaan irtisanomiseen, korvaus voi olla alittaa kolmen kuukauden palkan. Enimmäismäärä on näissäkin tapauksissa 24 kuukauden palkka. 

Korvauksen tarkka mitoittaminen edellyttää kokonaisharkintaa, jonka vuoksi oikean korvauksen määrittely tapauksessasi edellyttää asiasi olosuhteisiin perehtymistä. 

Sinun ei kannata kohdata entistä työnantajaasi ja hänen lakimiestään yksin

Pienikin virhe erimielisyyden alussa voi johtaa kohtalokkaisiin virheisiin myöhemmin. Epäillessäsi laitonta irtisanomista sinun kannattaa keskustella irtisanomisriitoja hoitavan juristin kanssa mahdollisimman pian.

Jos päätät käyttää palveluitani ja otan sinulta vastaan toimeksiannon, pyrin saavuttamaan tavoitteesi mahdollisimman pian neuvotteluilla. Jollei työnantaja suostu vaatimuksiisi, olen luonnollisesti myös valmis seisomaan rinnallasi oikeusprosessin loppuun saakka.

Lue tietoa sinulle tarjoamastani maksuttomasta alkuneuvottelusta asiakaskertomusten alla. 


Haluatko keskustella?

Soita numeroon +358 44 9848 548 tai varaa puheluaika alla olevalla lomakkeella.

Puh. +358 44 9848 548
kristian@krokforslaw.com
Maamonlahdentie 1 G 33, 00200 Helsinki