Asunto-osakeyhtiöt: Miten äänileikkuri toimii?

17.09.2020
Asunto-osakeyhtiölain lähtökohtana on se, että yksi osake antaa yhden äänen. Yhtiöjärjestyksessä voidaan kuitenkin määrätä, että yksi osakeryhmä (yleensä yksi asunto) tuottaa yhden äänen. Äänileikkuri rajoittaa kuitenkin tätä äänimäärää.

Äänileikkuri rajoittaa osakkaan äänimäärää siten, että se on korkeintaan 20 % yhtiökokouksessa edustettujen osakkeiden äänistä.

Mitä äänileikkuri tekee?

Normaalitilanteessa äänileikkuri on olemassa. Äänileikkurin takia kenenkään äänimäärä ei voi ylittää 20 % kokouksessa edustettujen osakkeiden yhteenlasketusta äänimäärästä. Tämä rajoittaa erityisesti pienissä taloyhtiöissä suurimpien asuntojen ja useita asuntoja omistavien osakkeenomistajien äänimäärää.

Jos jollakin osakkaalla olisi yli 20 % äänistä ilman äänileikkuria, hänen äänimääränsä on 20 %.

Huomaa, että valtuutettu voi äänestää vaikka 90 % äänimäärällä, jos hänellä on valtuutus riittävän monelta osakkeenomistajalta. Äänileikkuri voi kuitenkin soveltua valtuutustilanteessa niin, että yksittäisen valtuutuksen antajan äänimäärää leikataan olemaan 20 %.


Mitä tapahtuu, jos äänileikkuri leikkaa kaikkien ääniä?

Pienissä yhtiöissä on tavallista, että äänileikkuri soveltuu kaikkiin osakkaisiin. Tämä tilanne tulee aina vastaan esimerkiksi kolmen yhtä suuren asunnon rivitaloyhtiössä.

Kun äänileikkuri leikkaa kaikkien ääniä, kaikkien äänet ovat yhtä suuret. Tämä merkitsee sitä, että kun yhtiökokouksessa on:

  • Kaksi saman osakemäärän omaavaa osakasta, kummankin äänimäärä on 50 %.

  • Kolme saman osakemäärän omaavaa osakasta, kaikkien äänimäärä on 33,3 %.

  • Neljä saman osakemäärän omaavaa osakasta, kaikkien äänimäärä on 25 %.

  • Viisi saman osakemäärän omaavaa osakasta, kaikkien äänimäärä on 20 %.


Äänileikkurin voi poistaa yhtiöjärjestysmääräyksellä

Äänileikkuri on mahdollista poistaa yhtiöjärjestysmääräyksellä. Jos äänileikkuri on poistettu yhtiöjärjestysmääräyksellä, jokainen osakas voi aina äänestää todellisella äänimäärällään.


Haluatko keskustella kanssani?

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos haluat keskustella kanssani asiastasi.

Voit vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com