Edunvalvonta: Miten hoidat asiasi niin, että edunvalvojasi ei tyhjennä pankkitiliäsi salaa?

01.11.2020

"Edunvalvoja myi talon ja kaiken kiinteistön alueella olevan irtaimiston", "omaisuutta katosi mahdollisesti jopa kymmenien tuhansien edestä","edunvalvoja myi pois tilan, joka oli testamentattu". Näihin esimerkkeihin voit tutustua tarkemmin MOT:n jaksossa edunvalvonnan pettämät. Edunvalvojalla on erittäin suuri valta edunvalvottavan asioista. Muista siksi tehdä edunvalvontavaltuutus kunnolla.

Edunvalvontavaltakirjaan perustuvassa edunvalvonnassa ei ole velvollisuutta antaa määräajoin tiliä holhousviranomaiselle, jos siitä ei ole määrätty valtakirjassa.

Lisää valvonta

Edunvalvontavaltakirjaan perustuvassa edunvalvonnassa ei ole velvollisuutta antaa säännöllisesti tietoa valvovalle viranomaiselle, jos sitä ei erikseen lisätä. Edunvalvojalle voidaan lisätä raportointivelvollisuus valtakirjan ehdolla.

Holhousviranomainen ei ilman säännöllistä tiedonsaantia käytännössä teidä edunvalvojan tekemiä toimenpiteitä. Tieto mahdollisia varojen väärinkäyttöjä ja kavalluksia saadaan siksi todennäköisesti liian myöhään. 


Valitse edunvalvojaksi luotettava henkilö

Muista, että valvonta ei aina estä väärinkäytöksiä. Jos edunvalvoja esimerkiksi joutuu suuriin taloudellisiin ongelmiin tai tulee riippuvaiseksi rahapeleistä, edunvalvoja saattaa tuhlata rahasi raportointivelvollisuudesta huolimatta.

On erittäin tärkeää, että valitset edunvalvojaksi luotettavan henkilön. Ole tarkkana valitessasi edunvalvojaa. Edunvalvojaksi voi muun muassa valita oman lapsensa tai puolisonsa.

Pääasiallinen edunvalvoja voi tulla esteelliseksi tai estyneeksi hoitamaan tehtävää. Valitse varavaltuutettu ja toissijainen valtuutettu yhtä suurella huolellisuudella, kuin pääasiallinen edunvalvoja.


Onko sinulla kysyttävää tai tarvitsetko apua? Käytä maksutonta alkuneuvottelua

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos sinulla on kysyttävää edunvalvontavaltuutuksesta. Voit vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com

 

Uusimmat artikkelit

Vietät kaunista kesäpäivää, jolloin sairastut yhtäkkisesti. Seuraavien kahden viikon lomapäivät valuvat hukkaan kuumeen kourissa sängynpohjalla maatessa. Tiesitkö, että sinulla on tällaisissa tapauksissa lain mukaan oikeus saada osa lomastasi siirrettyä?