Liikehuoneiston vuokralaisena sinulla on irtisanomissuoja. Irtisanomissuoja estää tietyissä tilanteissa kohtuuttomat irtisanomiset. Alla saat tietää lisää irtisanomissuojasta ja sen käyttämisestä.

Edunvalvonta: Saako valtuutettu myydä kiinteistön tai asunnon?
Kiinteistöt ja asunnot muodostavat usein merkittävän osan yksityishenkilön varallisuudesta. Edunvalvontavaltakirjaa tehdessä on siksi on tärkeää tietää, mitä oikeuksia valtuutetulla on niiden myynnin suhteen.

Edunvalvontavaltakirjan ehdoilla voidaan muuttaa valtuutetun oikeuksia kiinteistöjen ja asuntojen myynnille.
Kiinteistöä ei saa myydä ilman erillistä ehtoa
Valtuutettu ei saa myydä kiinteistöä (sisältäen muun muassa omakotitalot, mökit, metsän, vesialueet ja pellot) ilman erillistä valtakirjan ehtoa. Jollei valtakirjassa ole ehtoa kiinteistön myynnistä, mutta kiinteistö tulisi jostain syystä myydä, asiassa joudutaan käynnistämään erillinen holhousprosessi.
Holhousprosessin voi välttää niinkin yksinkertaisesti, että valtakirjassa mainitaan valtuutetulla olevan oikeus myydä valtuutetun omistamia kiinteistöjä.
Asuntojen myynnistä ei tarvitse olla erillistä ehtoa
Asunto-osakkeet ovat teknisesti katsoen nimenomaan osakkeita, eli irtainta omaisuutta. Tämä merkitsee sitä, että niiden myyntiin ei sovelleta kiinteistön myynnin rajoitusta. Vaikka 100.000 € arvoista mummonmökkiä ei saa myydä niin vain ilman erillistä valtakirjaehtoa, niin yli miljoonan euron arvoisen asunnon Helsingin keskustasta saa myydä.
Jos valtuuttaja haluaa, hän voi kuitenkin rajoittaa oikeutta myydä asuntoja edunvalvontavaltakirjassa.
Onko sinulla kysyttävää tai tarvitsetko apua? Käytä maksutonta alkuneuvottelua
Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos sinulla on kysyttävää edunvalvontavaltuutuksesta. Voit vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön.
Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com
Uusimmat artikkelit
Työnantaja ei voi vapaasti päättää, että työsuhde on määräaikainen. Monet työsopimukset ovat määräaikaisia ilman perustetta. Mitä perusteeton määräaikaisuus tarkoittaa käytännössä?
Yhtiökokousta ei ole pakko pitää
Monet pienet taloyhtiöt järjestävät yhtiökokouksia turhaan. Tavalliset osakeyhtiöt tekevät harvemmin tätä virhettä.