Liikehuoneiston vuokrasopimusta ei saa irtisanoa millä perusteella tahansa

29.05.2022

Liikehuoneiston vuokralaisena sinulla on irtisanomissuoja. Irtisanomissuoja estää tietyissä tilanteissa kohtuuttomat irtisanomiset. Alla saat tietää lisää irtisanomissuojasta ja sen käyttämisestä.

Jos saat olosuhteiden vuoksi irtisanomissuojan, voit vaatia irtisanomisen julistamista tehottomaksi.

Irtisanomissuoja

Kohtuuton vuokrankorotus

Irtisanominen voidaan ensinnäkin tuomita tehottomaksi silloin, kun irtisanomisen perusteena on vuokrankorotus tai vuokran määräytymistä koskevan ehdon tarkistaminen. 

Lisäedellytyksenä on se, että vuokran määrä tai ehto olisi muutoksen jälkeen kohtuuton.


Tilanteen kohtuuttomuus

Toisekseen tuomioistuin voi julistaa irtisanomisen tehottomaksi, jos irtisanomista on olosuhteesi huomioon ottaen pidettävä kohtuuttomana. 

Tilanteesi kohtuuttomuus ei kuitenkaan voi johtaa irtisanomisen tehottomuuteen, jos irtisanomiselle on hyväksyttävä syy. Hyväksyttävän syyn puuttuessa, irtisanomissuoja saattaa kuitenkin estää liikehuoneistosi menettämisen.


Miten vetoat irtisanomissuojaan?

Irtisanomissuoja ei tule automaattisesti, vaan siihen tulee vedota. Jotta saat lakiin perustuvan irtsanomissuojan, sinun pitää viedä asia käräjäoikeuteen.  Tämä tulee tehdä ennen vuokrasopimuksen päättymistä ja viimeistään kuuden kuukauden kuluessa irtisanomisilmoituksen saamisesta. 

Myöhästynyt vaatimus johtaa oikeuden menettämiseen ja asian häviämiseen, joten asiassa ei kannata viivytellä.

Mikäli päätät käyttää palveluitani, autan sinua ensinnäkin painostamaan vuokranantajasi perumaan irtisanomisen ilman oikeudenkäyntiä. Jollei aika riitä tähän tai jos vuokranantaja ei myönny vaatimuksiisi, vien asian käräjäoikeuteen kanssasi.  

Oikeudenkäynti


Oikeudenkäynti kestää yleensä pitkään, mitä vuokrasuhteelle tapahtuu ennen tuomiota?

Kun vaadit irtisanomisen julistamista tehottomaksi, vuokrasuhde jatkuu entisin ehdoin oikeudenkäynnin aikana. Saat siis käyttää liiketilaa oikeudenkäynnin aikana, kuten ennenkin. 


Miten oikeudenkäynti voi päättyä?

Jos voitat asian, vuokrasuhde jatkuu tuomion jälkeenkin. Vuokrasopimuksen ehdot jäävät ennalleen, jollei tuomioistuin päätä toisin. 

Jos vuokranantajasi voittaa asian, niin vuokrasopimus päättyy. Tässä tapauksessa tuomioistuin kertoo vuokrasuhteen päättymispäivän.

Haluatko keskustella kanssani?

Soita minulle numeroon +358 44 9848 548, jos haluat keskustella kanssani tilanteestasi. Voit vaihtoehtoisesti varata puheluajan alla olevalla lomakkeella. 


Kristian Krokfors
Lakimies, Helsinki
oikeudenkäyntilupa
+358 44 9848 548
kristian@krokforslaw.com