Vakuutus voi korvata riidasta aiheutuvat kulut

01.02.2021

Yritykset tietävät usein, jos niillä on oikeusturvavakuutus vai ei. Monella yksityishenkilölläkin on oikeusturvavakuutus, vaikka he eivät sitä aina tiedä. Yksityishenkilön oikeusturvavakuutus voi olla esimerkiksi kotivakuutuksen yhteydessä. Oikeusturvavakuutus kattaa usein riita-asiaan liittyviä kuluja, kuten lakimiespalkkioita.

Oikeusturvavakuutus korvaa sinulle aiheutuneita oikeudenkäyntikuluja.

Kenen kulut korvataan

Useimmat vakuutukset korvaavat vain sinun omat oikeudenkäyntikulusi (muun muassa lakimiehesi laskun), joista vähennetään omavastuu. Jotkut vakuutukset korvaavat myös vastapuolen kuluja, jos häviät asian.


Milloin saat tietää korvaako vakuutus kuluja vai ei?

Vakuutusyhtiöt eivät yleensä halua ottaa kantaa korvauksen saamiseen ennen vakuutustapahtumaa. Usein päätös voidaan saada vasta riidan synnyttyä, eli vaatimuksen kiistämisen jälkeen.

ESIMERKKI RIIDAN SYNTYMISESTÄ

Lähetät vaatimuksen "Minulle myymässäsi talossa on homevaurio, josta et kertonut. Talon kellari on täynnä mikrobivaurioita ja niiden korjaaminen tulee maksamaan ainakin 20.000 €. Vaadin 20.000 € hinnanalennusta, joka on korjauskulujen määrä". Riita syntyy, kun myyjä vastaa, että hän ei maksa hinnanalennusta.


Voiko riidan sopia ilman käräjöintiä?

Riita-asia voidaan sopia jo ennen käräjille menoa tai oikeudenkäynnin aikana. Oikeusturvavakuutukset eivät käytännössä estä asian sopimista.

Vakuutusyhtiöt vaativat kuitenkin usein sovinnon hyväksyttämistä heillä ennen sovinnon tekemistä. Sinun (tai lakimiehesi) kannattaa selvittää vakuutusyhtiön kanta suunniteltuun sovintoon ennen asian sopimista.


Tarkista mitä asioita vakuutus koskee

Vakuutuksesi koskee yleensä jotain tietyn tyyppisiä tai johonkin tiettyyn toimintaan liittyviä riitoja. Esimerkiksi sijoitusasunnon vuokraamiseen liittyvät riidat eivät välttämättä sisälly kotivakuutuksen yhteydessä olevaan oikeusturvavakuutukseen.


Vakuutuksissa on eroja

Juuri sinun vakuutuksessasi voi olla rajoitusehto, joka saattaa osoittautua ongelmalliseksi riidan synnyttyä. Kaikki rajoitusehdot löytyvät vakuutussopimuksesta, joten ne on mahdollista tarkistaa etukäteen.

Joillakin vakuutusyhtiöillä tosiasiassa paljon selkeämmät oikeusturvavakuutukset kuin toisilla. Sinun kannattaa siksi olla tarkkana, kun hankit oikeusturvavakuutuksen.


Haluatko keskustella kanssani?

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos haluat keskustella kanssani asiastasi.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com