Toimitusjohtaja on lain mukaan hallituksen renki. Voisitko kääntää tilanteen toimitusjohtajasopimuksella?

02.11.2020

Hienosta tittelistä huolimatta osakeyhtiölaki lähtee siitä, että toimitusjohtaja on hallituksen renki. Hän on lain mukaan hallituksen määräysvallassa ja hänen irtisanomisaikansa on suurin piirtein sekunnin mittainen. Hallitus voi lisäksi päättää toimitusjohtajan palkasta kyselemättä asiasta toimitusjohtajalta itseltään. Toimitusjohtaja voi kuitenkin vahventaa asemaansa toimitusjohtajasopimuksella.

Lain mukaan toimitusjohtajalla on suuret vastuut, mutta hän on hallituksen määräysvallassa.

Sovi palkkiosta

Lain mukaan hallitus päättää toimitusjohtajan palkitsemisesta. Toimitusjohtajalta ei siis edes tarvitse kysyä palkan määrästä. Jotta palkka ei yllättäen ole liian pieni vastuihin nähden, tulevan toimitusjohtajan kannattaa sopia palkkiosta etukäteen.

Palkkio voi esimerkiksi muodostua kiinteästä kuukausipalkasta ja tulospalkkiosta tai optio-oikeuksista.


Muista sopia etukäteen kultaisesta kädenpuristuksesta tai irtisanomisajasta

Toimitusjohtaja voidaan osakeyhtiölain mukaan erottaa välittömästi. Erottamisen jälkeen toimitusjohtaja voi jäädä tyhjän päälle ja pahimmillaan hänellä on vielä työllistymistä vaikeuttava kilpailukielto. Toimitusjohtajan kannattaa tämän takia joko sopia yhtiön erottamistoimen perusteella maksettavasta erorahasta, eli kultaisesta kädenpuristuksesta. Toinen järkevä vaihtoehto on sopia irtisanomisajasta.


Sovi tehtävistä kirjallisesti

Osakeyhtiölain mukaan toimitusjohtajan tehtävänä on hoitaa yhtiön juoksevaa hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Hän on siis hallituksen määräysvallassa. Toimitusjohtajalla on kuitenkin vastuita, kuten kirjanpidon, varainhoidon järjestäminen ja tiedonanto hallitukselle.

Mikäli toimit toimitusjohtajana tai aiot ottaa vastaan toimitusjohtajan tehtävän, sinun kannattaa sopia kirjallisesti siitä, mitä tehtäviisi kuuluu. Tällöin tulevat vastuusi ovat selkeät. Tehtäviä ei tarvitse määritellä ylitarkasti, mutta jonkinlaisesta selkeästä tehtäväkuvauksesta olisi järkevää sopia erimielisyyksien välttämiseksi.


Muuta

Toimitusjohtajasopimus on sopimusvapauden alainen sopimus. Erilaisia mahdollisia ehtoja on siksi lukematon määrä. Toimitusjohtajan puutteellinen suoja tarkoittaa käytännössä sitä, että sinun tulee vartioida omia etujasi tehdessäsi sopimusta. Esimerkiksi pitkään ja laajaan kilpailukieltoon ei välttämättä kannata sitoutua ilman riittävää korvausta.


Haluatko keskustella kanssani?

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos haluat keskustella kanssani asiastasi. Voit vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com