Perintö: Lesken vähimmäissuoja voittaa lakiosan ja testamenttisaannot

24.11.2020

Leski saa asumisen turvaavan vähimmäissuojan. Tämä vähimmäissuoja on vahvempi kuin perinnönjakoon, lakiosaan ja testamenttiin perustuvat vaatimukset.

Leski voi halutessaan luopua vähimmäisoikeudesta.

Kenellä on oikeus vähimmäissuojaan?

Lesken vähimmäissuoja kuuluu vain leskelle. Kukaan muu taho ei voi vaatia tätä suojaa. Esimerkiksi avopuoliso tai kihlakumppani ei saa lesken vähimmäissuojaa.


Mitä vähimmäissuoja kattaa?

Hallintaoikeus kattaa puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn asunnon. Vaihtoehtoisesti se voi kattaa muun jäämistöön kuuluvan eloonjääneen puolison kodiksi sopivan asunnon. Oikeutta pitää asuntoa hallinnassaan ei kuitenkaan ole, jos leski omistaa kodiksi sopivan asunnon.

Lesken vähimmäissuoja kattaa myös kodissa olevan tavanomaisen asuntoirtaimiston.


Kyseessä on hallintaoikeus

Vähimmäissuoja sisältää vain hallintaoikeuden. Leski ei lähtökohtaisesti saa myydä omaisuutta tai muutenkaan luovuttaa sitä ilman omistajan lupaa. Muun muassa omaisuuden tarpeellinen uudistaminen on kuitenkin sallittua. Lesken ei siis esimerkiksi tarvitse käyttää samaa juustohöylää kuolemaansa saakka.


Lesken vähimmäissuoja voittaa testamenttimääräykset ja rintaperillisten vaatimukset

Lesken vähimmäissuoja ylittää muut perintöoikeudelliset oikeudet. Vaikka omaisuus olisi annettu testamentilla jollekin toiselle, tämä taho ei voi poistaa lesken vähimmäissuojaa ilman lesken suostumusta. Edes rintaperillisen perinnönjakovaatimus ei poista lesken vähimmäissuojaa.


Vähimmäissuojasta voi halutessaan luopua

Leski voi halutessaan luopua vähimmäisoikeudestaan. Luopumisen tulee tapahtua nimenomaisesti.


Vähimmäissuoja voidaan menettää

Leski voi menettää hallintaoikeutensa yhteiseen kotiin, jos hän saa puolisonsa kuoleman jälkeen kodikseen sopivan asunnon esimerkiksi lahjana tai perintönä.


Haluatko keskustella kanssani?

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos haluat keskustella kanssani asiastasi.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com