Huijasiko puhelinmyyjä tai verkkokauppias? Ei hätää, näin pääset eroon sopimuksesta.

21.01.2021

Kuka voi päästä etähuijarin sopimuksesta irti vaivatta? Voiko kädet pestä kaikenlaisista puhelinmyynti- ja verkkokauppasopimuksista? Kuinka nopeasti sinun tulee toimia?

Kuluttajilla on peruuttamisoikeus useimmissa etäyhteydellä tehdyissä sopimuksissa.

Kuka voi päästä etähuijarin sopimuksesta irti vaivatta?

Kuluttajansuojalaki antaa oikeuden peruuttaa etämyyntisopimuksen. Puhelinmyynnillä ja verkkokaupassa tehdyt sopimukset ovat tällaisia sopimuksia.

Peruuttamisoikeus on olemassa, jos olet tehnyt sopimuksen kuluttajana. Voit siis lähtökohtaisesti käyttää peruuttamisoikeutta, jos olet tehnyt sopimuksen omissa nimissäsi (etkä minkään yrityksen nimissä) ja sopimus ei liity harjoittamaasi elinkeinotoimintaan.


Miten peruuttaminen tehdään?

Peruuttamisen voi tehdä käyttämällä myyjän antamaa peruuttamislomaketta. Lomaketta ei kuitenkaan ole pakko käyttää. Voit vaihtoehtoisesti ilmoittaa peruuttamisoikeuden käyttämisestä muulla yksiselitteisellä tavalla, esimerkiksi lähettämällä seuraavanlaisen sähköpostin:

ESIMERKKI

Hei,

ostin puhelinmyyjältänne sähkösopimuksen ppkkvvvv. Peruutan sopimuksen.

- Etunimi Sukunimi

Sinun kannattaa varmistaa, että sinulle jää todiste sopimuksen peruuttamisesta. Suullinen peruutus tai chat-toiminnon kautta tehty peruutus sisältää riskin siitä, että et voi todistaa ilmoitustasi myöhemmin.


Kuinka nopeasti sinun tulee toimia?

Jos puhelinmyyjä tai verkkokauppias on toiminut oikein, peruuttamisoikeus on vain 14 päivän pituinen. Tämä 14 päivän ajanjakso alkaa:

  • Palvelusopimuksen tekemisestä (esim. arkkitehdin palvelut).
  • Sähköisesti toimitettavaa digitaalista sisältöä koskevan sopimuksen tekemisestä (esim. suoratoistopalvelu).
  • Yksittäisen tavaran kaupassa tavaran vastaanottamisesta (esim. takki).
  • Useaosaisen tavaran kaupan osalta viimeisen tavaraerän vastaanottamisesta (esim. keittiökalusteet, jotka lähetetään useassa erässä).
  • Säännöllisesti toimitettavassa tavarakaupassa ensimmäisen tavaraerän vastaanottamisesta (esim. jatkuva lehtitilaus).

Mikäli myyjä on toiminut tiettyjen kuluttajansuojalain säännösten vastaisesti, peruuttamisoikeus on vuoden mittainen.


Voiko kädet pestä kaikenlaisista puhelinmyynti ja verkkokauppasopimuksista?

Pääsääntö on se, että voit peruuttaa puhelunmyynti ja verkkokauppasopimuksen. On kuitenkin olemassa tiettyjä poikkeuksia tästä. Poikkeuksia on listattu muun muassa kuluttajansuojalain 6 luvun 16 §:ssä.

Jos myyjä vetoaa siihen, että peruuttamisoikeutta ei ole, voit pyytää häntä kertomaan millä perusteella oikeutta ei ole.


Palvelun aloittamisen pyytäminen

Et vapaudu täysin maksuvelvollisuudesta, jos olet pyytänyt myyjää aloittamaan palvelun suorittamisen (esim. asunnon myynnin) ennen peruuttamisajan päättymistä.

Voit tällaisessa tapauksessakin käyttää peruuttamisoikeuttasi, mutta sinun tulee silti maksaa kohtuullinen korvaus jo tehdystä työstä, jos myyjä on toiminut tiettyjen kuluttajansuojalain säännösten mukaisesti.

Huomaa, että suostumus digitaalisen palvelun aloittamiseen ennen peruutusajan loppumista, johtaa peruuttamisoikeuden puutumiseen yllä mainitun kuluttajansuojalain 6 luvun 16 §:n mukaan.


Haluatko keskustella kanssani?

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos haluat keskustella kanssani asiastasi.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com