Poistuuko myyjän vastuu kuluttajalle myydyn tavaran virheistä takuun päätyttyä?

17.10.2020

Olen huomannut neuvontapuheluista, että takuun vaikutuksesta on olemassa virheellisiä uskomuksia. Saan yllättävän usein kuulla myyjän kertoneen, että se ei ole vastuussa myydyn tuotteen virheestä, koska takuu on päättynyt. 

Takuun päättyminen ei välttämättä poista myyjän vastuuta.

Takuulla voidaan vain antaa lisäsuojaa - ei vähentää suojaa

Takuu ei poista normaalia kuluttajansuojaa, vaan sillä voi pelkästään antaa lisäsuojaa. Jotkut myyjät testaavat vain, jos takuun päättymiseen vetoaminen menee läpi ja maksavat hinnanalennuksen tai suostuvat purkamaan kaupan, jos vaatimuksista ei peräänny. Osa ei kuitenkaan suostu mihinkään pelkällä neuvottelulla.


Jos haluat esittää vaatimuksia takuun jälkeen, tuotteessa tulee olla virhe

Huomaa kuitenkin, että ostamassasi tavarassa tulee olla kuluttajansuojalain tarkoittama virhe, jotta voit saada korvausta. Jollei tällaista virhettä ole, vaatimuksesi eivät tule menestymään. Virheen osoittamisessa on hyvä muistaa, että kuluttajat saavat lisäsuojaa muun muassa virheolettamasta.


Kuka ratkaisee asian, jos erimielisyyttä ei sovita?

Katsoessasi sinulla olevan oikeus hinnanalennukseen, vahingonkorvaukseen tai kaupan purkuun voit viedä asian kuluttajariitalautakuntaan tai käräjäoikeuteen. Muista kuitenkin, että kuluttajariitalautakunnan ratkaisu on vain suositus. Jos myyjä ei halua noudattaa suositusta, sen ei ole pakko. Jos haluat viedä asian käräjäoikeuteen, sinun kannattaa ottaa yhteyttä saadaksesi maksuttoman alkuneuvottelun.


Haluatko keskustella kanssani asiastasi?

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos haluat keskustella kanssani asiastasi. Voit vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@kroforslaw.com