Voit menettää tavaramerkkisi, jos olet liian hyvä markkinoimaan, etkä ole valppaana

19.11.2020

Tiedät varmaan minkä niminen sukseen kiinnittyvä kenkä on. Sitä et välttämättä tiennyt, että mono oli alunperin tuotemerkki.

Mono muuttui yleisnimitykseksi, eli degeneroitui. Yksinoikeutta merkkiin ei tämän jälkeen enää ollut. Termeillä termos, kännykkä ja teflon on samanlainen tausta. Ne ovat entisiä degeneroituneita tavaramerkkejä. Jos tavaramerkkisi on liiketoiminnan kannalta arvokas, sinun kannattaa olla tarkkana, että se ei muutu yleisnimitykseksi.

Lain mukaan voit menettää tavaramerkkisi degeneroitumisen vuoksi vain, jos se johtuu omasta toiminnastasi tai toimimatta jättämisestäsi.

Tavaramerkistä pitää tulla yleisnimitys, jotta se voitaisiin menettää

Tavaramerkki voidaan menettää, jos siitä tulee elinkeinotoiminnassa yleisesti käytetty nimitys sellaisesta tavarasta tai palvelusta, jota varten se on rekisteröity tai vakiintunut.

Yllä mainitut termit termos, teflon ja mono ovat tyyppiesimerkkejä tällaista yleisnimityksistä.

Käytännössä termi voi muodostua yleisnimitykseksi vain, jos nimi on helposti mieleenpainuva ja sen markkinointi on tehokasta. Tämänkaltaiset termit ovat myös niitä termejä, joita kilpailijoilla saattaa olla halua käyttää hyväkseen omassa liiketoiminnassaan.


Degeneroitumisen pitää johtua omasta toiminnastasi tai toimimatta jättämisestäsi

Et voi menettää tavaramerkkiäsi täysin ilman omaa syytäsi. Degeneroitumisen pitää jollain tavalla johtua toimenpiteistä, joihin olet ryhtynyt tai muiden toimenpiteistä, joihin et ole reagoinut.


Oma toimintasi

Jos esimerkiksi keksit uuden tuotteen ja myyt tavaramerkin käyttöoikeuksia kaikille halukkaille, tavaramerkkisi saattaa hyvinkin degeneroitua. Kun kaikkia samankaltaisia tuotteita markkinoidaan samalla tavaramerkillä myyjästä riippumatta, tavaramerkistä voi muodostua tuotteen nimi.

Tämä riski voi kuitenkin olla järkevä ottaa, jos käyttöoikeuksien myynnillä on todennäköisesti saatavissa enemmän tuottoa, kuin pelkkien omien tuotteiden myynnillä.


Oma toimimatta jättämisesi

Lainsäädäntö lähtee siitä, että sinun tulee itse valvoa tavaramerkkioikeuksiasi. Jollet reagoi riittävän nopeasti siihen, että kilpailijasi käyttävät tavaramerkkiäsi, siitä saattaa tulla tuotetyypin yleisnimitys.

Jos sinulla on liiketoiminnan kannalta arvokas tavaramerkki ja joku loukkaa tavaramerkkiäsi, kieltovaatimus kannattaa esittää.


Haluatko keskustella kanssani?

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos haluat keskustella kanssani asiastasi. Voit vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com