Testamentti: Verot pienemmiksi ja toimeentulot turvatuiksi – Älä unohda käyttöoikeuksia

05.11.2020

Käyttöoikeudella varmistat käyttöoikeudensaajan oikeuden käyttää omaisuutta. Käyttöoikeudensaaja saa myös omaisuuden tuoton. Samalla varmistat kuitenkin, ettei käyttöoikeudensaaja hävitä omaisuutta. Lisäksi pienennät perintöveroa.

Jos jollekin annetaan esimerkiksi käyttöoikeus kiinteistöön, kaikki käyttöoikeuden aikainen tuotto omenoista vuokraan kuuluu hänelle.

Käyttöoikeudensaajan aseman turvaaminen

Käyttöoikeudensaaja saa oikeuden käyttää omaisuutta. Jos hänelle esimerkiksi annetaan käyttöoikeus kiinteistöön, hän voi halutessaan asua siinä tai vuokrata sitä. Voit esimerkiksi antaa puolisollesi käyttöoikeuden omistamaasi kesämökkiin, vaikka mökin omistusoikeus menee lapsillesi.

Myös omaisuuden tuotto* kuuluu käyttöoikeudensaajalle. Jos esimerkiksi annat käyttöoikeuden vuokrattuun sijoitusasuntoon, käyttöoikeudensaaja saa vuokratulot. Tämä tarkoittaa sitä, että muun muassa puolisosi toimeentulo voidaan turvata käyttöoikeudella, jos sinulla on tuloa tuottavia varallisuuseriä.


Käyttöoikeudensaaja ei maksa perintöveroa

Käyttöoikeudesta ei aiheudu perintöveroa käyttöoikeudensaajalle.Käyttöoikeus pienentää perintöveroa.

Omistusoikeudensaajan asema

Omistusoikeuden saaja saa omaisuuden omistusoikeuden. Hän ei kuitenkaan voi ilman käyttöoikeudensaajan suostumusta tehdä toimenpiteitä, jotka loukkaavat käyttöoikeudensaajan oikeuksia. Tämä rajoittaa muun muassa mahdollisuutta myydä omaisuutta.

Kaikki omaisuuden oikeudet menevät käyttöoikeuden lakattua omistusoikeudensaajalle (tai hänen perillisillensä).

Omaisuuden aiheuttamat perintöverot tulevat kuitenkin omistusoikeudensaajan maksettavaksi. Varmista siksi, että omistusoikeudensaaja pystyy taloudellisen asemansa puolesta vastaanottamaan omistusoikeuden. Jollei omistusoikeudensaajalla itsellään ole riittävän vahvaa varallisuusasemaa tähän, voit testamentata hänelle rahaa, tuotto-oikeuksia tai myyntikelpoista omaisuutta.


Käyttöoikeudet vähentävät perintöveroa

Jollekin muulle annettu käyttöoikeus vähentää omistusoikeudensaajan perintöveron määrää. Verovähennyksen määrä riippuu käyttöoikeuden kestosta ja omaisuuden tuotosta. Käyttöoikeuden arvo lasketaan kaavalla [käyttöoikeuden aika vuosissa x vuosituotto].

Jos käyttöoikeus on elinikäinen, käytetään perintö- ja lahjaverolain 10 §:n ikäkertoimia. Jos todellista tuottoa ei ole (esimerkiksi kun mökkiä ei vuokrata), käytetään arvioitua tuottoa.


ESIMERKKI

60-vuotias puolisosi saa elinikäisen käyttöoikeuden vuokrattuun sijoitusasuntoon ja lapsesi saa sen omistusoikeuden. Asunnon arvo on 300.000 €.

Asunnon kuukausivuokra on 800 € ja nettovuokra vastikkeen jälkeen on 500 €. Puolisosi ikä antaa perintö- ja lahjaverolain 10 §:n mukaan ikäkertoimen 9.

Käyttöoikeuden arvo on näin ollen 54.000 € (500 € x 12 kuukautta x 9 vuotta).

Perintöverotuksessa omaisuuden arvosta vähennetään 54.000 €.


*Sijoittamista harrastaville tiedoksi, että sanaa tuotto käytetään usein virheellisesti. Tuotto ei sisällä arvonnousua. Esimerkiksi osingot, vuokratulo ja lisenssimaksut ovat puolestaan tuottoa.


Haluatko keskustella kanssani?

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos haluat keskustella kanssani asiastasi. Voit vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com