Määräaikaisuudelle pitää olla peruste. Mitä tapahtuu, jos peruste puuttuu?

02.05.2022

Työnantaja ei voi vapaasti päättää, että työsuhde on määräaikainen. Monet työsopimukset ovat määräaikaisia ilman perustetta. Mitä perusteeton määräaikaisuus tarkoittaa käytännössä?

Määräaikainen sopimus päättyy itsestään. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus päättyy normaalisti vasta, kun työnantaja tai työntekijä päättää sopimuksen.

Lähtökohtana on toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Työsopimuslain mukaan työsopimus on voimassa toistaiseksi, jollei sitä ole perustellusta syystä tehty määräaikaiseksi. Eräs erittäin tyypillinen peruste määräaikaisuudelle on sijaisuus (esim. äitiyslomasijaisuus).

Muitakin perusteita voi käyttää. Muun muassa minä olen ollut Nordeassa töissä määräaikaisella sopimuksella, koska työsuhteeni liittyi pankin kotipaikan siirtoprojektiin. Tällainen tiettyyn projektiin liittyvä määräaikaisuus on lähtökohtaisesti sallittu.


Mitä, jos peruste puuttuu?

Määräajaksi tehtyä sopimusta pidetään toistaiseksi voimassa olevana, jos määräaikaisuudelle ei ole perustetta. Lain mukaan sopimus ei siis saisi päättyä määräajan päättyessä.

Esimerkki

Työsopimuksen pitäisi sopimuksen kirjauksen mukaan päättyä 1.7.2022. Määräaikaisuudelle ei ole mitään perustetta. 

Lain mukaan sopimuksen pitäisi jatkua vielä 2.7.2022 normaalisti.  


Perusteen puuttuminen ja työsuhteen päättyminen voi johtaa korvauksiin

Jos määräaikaisuudelle ole perustetta, työntekijällä on oikeus irtisanomisajan palkkaan työsuhteen päättyessä. Lisäksi työntekijälle voi kertyä lomakorvausta irtisanomisajalta.

Työntekijällä voi lisäksi olla oikeus työsuhteen päättämiskorvaukseen.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
+358 44 984 8548
kristian@krokforslaw.com 

Haluatko keskustella kanssani? 

Soita minulle numeroon numeroon +358 44 984 8548 tai varaa puheluaika alla olevalla lomakkeella.