Työsuhteet: Määräaikaisuudelle pitää olla peruste. Mitä tapahtuu, jos peruste puuttuu?

28.01.2021

Työnantaja ei voi vapaasti päättää, että työsuhde on määräaikainen. Monet työsopimukset ovat määräaikaisia ilman perustetta. Mitä perusteeton määräaikaisuus tarkoittaa käytännössä?

Määräaikainen sopimus päättyy itsestään. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus päättyy normaalisti vasta, kun työnantaja tai työntekijä päättää sopimuksen.

Lähtökohtana on toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Työsopimuslain mukaan työsopimus on voimassa toistaiseksi, jollei sitä ole perustellusta syystä tehty määräaikaiseksi. Perusteita määräaikaisen sopimuksen tekemiselle on lukuisia, eräs erittäin tyypillinen peruste määräaikaisuudelle on sijaisuus (esim. kun vakituinen työntekijä on äitiyslomalla).

Muitakin perusteita voi käyttää, muun muassa minä olen ollut Nordeassa töissä määräaikaisella sopimuksella, koska työsuhteeni liittyi pankin kotipaikan siirtoon. Tällainen tiettyyn projektiin liittyvä määräaikaisuus on lähtökohtaisesti sallittu.


Mitä, jos peruste puuttuu?

Määräajaksi tehtyä sopimusta pidetään toistaiseksi voimassa olevana, jos määräaikaisuudelle ei ole perustetta. Lain mukaan sopimus ei siis saisi päättyä määräajan päättyessä.

Esimerkiksi perusteettomasti määräaikaiseksi tehty 1.5.2021 päättyvän sopimuksen pitäisi jatkua 1.5.2021 jälkeen normaalisti.


Perusteen puuttuminen ja työsuhteen päättyminen voi johtaa korvauksiin

Jos määräaikaisuudelle ole perustetta, työntekijällä on oikeus irtisanomisajan palkkaan työsuhteen päättyessä. Lisäksi työntekijälle voi kertyä lomakorvausta irtisanomisajalta.

Työntekijällä voi lisäksi olla oikeus työsuhteen päättämiskorvaukseen (lähtökohtaisesti max. 24 kuukauden palkkaa vastaava määrä).


Tarvitsetko apua? Käytä maksutonta alkuneuvottelua

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos tarvitset apua työsuhdeasioissa.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com


Uusimmat artikkelit