Varoitus tulevalle yrittäjälle! Saatat perustaa osakeyhtiön luettuasi tämän artikkelin

14.06.2021

Alkaessasi lukea näitä sanoja mielessäsi pyörii varmaankin kysymys "miksi minä nyt osakeyhtiön perustaisin". Kun jatkat artikkelin lukemista, tilanne valkenee sinulle. 


Millaiset riskit osakeyhtiön valitsemisessa on?

Tiedätkö mitä tapahtuu, jos harjoittamasi liiketoimintasi epäonnistuu täydellisesti? Mitä jos työntekijäsi esimerkiksi tekee kerrostalossa tulityötä ja yli 10.000.000 € arvoiset asunnot palavat maan tasalle hänen vahinkonsa vuoksi?

Toiminimiyrittäjänä vastuut kaatuvat sinun päällesi henkilökohtaisesti. Sinä joudut näissä tapauksissa henkilökohtaiseen velkavankeuteen. Jos nimesi ei ole Nalle Wahlroos, tämä saattaa olla aika tiukka paikka.

Osakeyhtiön perusideana on riskienhallinta. Jos pyörität toimintaa osakeyhtiön alla, vain osakeyhtiö on lähtökohtaisesti vastuussa veloista.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että asioiden mennessä pieleen kukaan ei yleensä voi laittaa sinun taloasi, autoasi ja muuta omaisuuttasi vasaran alle.

Vuosittain käsitellään tuhansia konkurssihakemuksia. Sinun yritystoimintasi saattaa jonain päivänä jostain syystä lukeutua tähän tilastoon, vaikka sinulla olisi kuinka ruusuinen kuva liiketoiminnasta.

Rajoitetun vastuun osakeyhtiöt eivät ole mikään uusi keksintö. Jo 1602 perustettu Hollannin Itä-Intian kauppakomppania oli rajoitetun vastuun osakeyhtiö. Osakeyhtiömuoto on kuitenkin yleistynyt 1600-luvulta huomattavasti, koska sillä voi tehokkaasti hallita riskejänsä.


Onko osakeyhtiön perustaminen ja paperinpyöritys helppoa?

Oletko kuullut huhuja siitä, että osakeyhtiö olisi vaikeampi kuin toiminimi? Oletko koskaan miettinyt miksi se olisi?


Perustaminen

Kun perustat osakeyhtiön, joudut käytännössä täyttämään lomakkeen sivustolla ytj.fi. Joudut täyttämään samankaltaisen lomakkeen myös perustaessasi toiminimen.

Kummankin lomakkeen täyttämisestä selviää helposti soittamalla ytj:n asiakaspalvelunumeroon. Asiakaspalvelussa on (oman kokemukseni mukaan) aina ystävällisiä neuvojia, jotka osaavat auttaa sinua.

Eli osakeyhtiön perustaminen on suurin piirtein yhtä helppoa, kuin toiminimen perustaminen, mutta miten on sen pitämisen osalta?


Paperinpyöritys

Pelkästään osakeyhtiön omistaminen ei edellytä muuta, kuin kirjanpidon tekemisen ja yhtiökokouksen päätöksen laadinnan kerran vuodessa. Oletan kuitenkin, että aiot myös yrittää hankkia tuloja osakeyhtiölle.

Riippumatta siitä mitä vakavasti otettavaa liiketoimintaa ryhdyt harjoittamaan, sinun tulee pitää kirjanpitoa. Osakeyhtiön kirjanpito on vähän vaikeampi, kuin toiminimen (kirjanpidon pitää olla kaksinkertainen). Muunlaiset ilmoitukset tulevat yhdenmiehenosakeyhtiössä harvoin vastaan.

Jollet ole suuri byrokratian ystävä (usko tai älä, niin byrokratian ystäviäkin löytyy), sinun kannattaa ulkoistaa kirjanpito. Hyvältä kirjanpitäjältä saat apua myös muuhun osakeyhtiön rutiinibyrokratiaan ja voit keskittyä omaan liiketoimintaasi.


Miksi siis perustaisit osakeyhtiön?

Yhteenvetona voidaan todeta, että:

  • Ensinnäkin osakeyhtiön perustaminen on niin helppoa, että jotkut perustavat niitä puoliksi huvikseen pöytälaatikkoon.
  • Toisekseen rutiininomainen paperinpyöritys voidaan (ja usein kannattaakin) ulkoistaa.
  • Tärkeimpänä aspektina pitäisin kuitenkin sitä, että osakeyhtiö on kuin pelastusliivit, jotka liiketoiminnan uppoamisen hetkellä pelastavat sinut kaiken omaisuutesi menettämiseltä ja vuosien mittaiselta velkavankeudelta.

P.S. Sinun ei missään nimessä kannata perustaa osakeyhtiötä yhdessä jonkun toisen kanssa ilman yhtiöjärjestyksen sisällön ja osakassopimuksen tekemisen harkitsemista

Yhteistyön aloittaminen yhdessä, ilman sen sääntöjen miettimistä, sisältää riskejä. Yritystoimintasi tulevaisuus on pahimmillaan tällöin toisen osakkeenomistajan kanssa käytävien veristen riitojen ja oikeudenkäyntien varjostama. 

Yhteistyön voi säännellä niin, että kummatkin ovat samaa mieltä tehtävistä asioista. Lisäksi tulevaisuuden ongelmiin voi laatia ratkaisuja etukäteen. 


Haluatko keskustella kanssani asiastasi?

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos haluat keskustella kanssani asiastasi.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com