Turvaa velan takaisinmaksu vakuuksilla

13.09.2020

Sinun kannattaa aina tehdä velkakirja (esimerkiksi käyttämällä velkakirjamalliani), mutta sekään ei auta, jos velallisella ei ole varaa maksaa velkaa takaisin. Velallisen varattomuuteen voi varautua vakuuksilla. Yleisimmät yksityishenkilöiden ja pienyritysten käyttämät vakuudet ovat takaus ja pantti.

Jos olet epävarma siitä, pystyykö lainanasaaja maksamaan lainaa takaisin, sinun kannattaa vaatia vakuuksia. 

Jos lainansaajan takaisinmaksukyky on epävarma, voit varmistaa asemasi vakuuksilla.

Takaukset

Kaikkein helpoin (ja yleensä tehokas) vakuus on takaus. Takauksella joku muu kuin lainansaaja lupaa maksaa lainan takaisin, jos lainansaaja on varaton. Takausta kannattaa varsinkin käyttää, jos lainaat rahaa maksuvaikeuksissa olevalle osakeyhtiölle.

Takaus tehdään käytännössä niin, että teet takaajan kanssa takaussopimuksen, jossa takauksen sisältö selostetaan tarkasti.


Pantit

Voit myös käyttää vakuutena panttia. Kun sinulla on pantti, voit myydä pantatun esineen, jos lainansaaja ei pysty maksamaan lainaansa takaisin.

Panttaus toimii käytännössä siten, että teette sopimuksen panttauksesta ja pantattu esine annetaan sinun säilytykseesi, kunnes laina on maksettu takaisin.

Jotkin esineet (esim. kiinteistöt ja kuorma-autot) pantataan tekemällä kirjaus rekisteriin. Näitä esineitä ei siis anneta velkojalle säilytykseen.


Haluatko keskustella kanssani?

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos haluat keskustella kanssani asiastasi.

Voit vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com