Muista reklamoida, jotta et menetä oikeuksiasi

17.10.2020

Reklamaation tekeminen liian myöhään voi johtaa siihen, että et voi vaatia enää yhtään mitään.

Kaikilla tulee ennnen pitkää vastaan tilanne, jossa tuote tai palvelu ei vastaa sovittua. Tilanne voi muun muassa tulla eteen, kun ostamasi laite ei toimi, rakennusurakka osoittautuu huolimattomasti tehdysti tai ostamassasi asunnossa ilmenee kosteusvaurio.

Reklamoimalla varmistat, että oikeutesi hinnanalennukseen, vahingonkorvaukseen tai kaupan purkuun ei katoa.

Reklamaation tekemättä jättäminen voi johtaa oikedenmenetyksiin.

Milloin virheilmoitus tulee tehdä?

Virheilmoitus tulee lähes kaikissa tapauksissa tehdä kohtuullisessa ajassa siitä, kun virhe on havaittu tai se olisi pitänyt havaita. Kohtuullinen aika vaihtelee sopimuksen ja virheen perusteella hyvin paljon.

Oikeuskäytännön ja -kirjallisuuden mukaan esimerkiksi asuntokaupoissa vuoden jälkeen tehty reklamaatio on yleensä myöhästynyt, mutta neljän kuukauden jälkeen tehty reklamaatio on yleensä tehty ajoissa. Muunlaisissa sopimuksissa kohtuullinen aika saattaa olla paljon tätä lyhyempi.

Jotta varmistat, että et menetä oikeuksiasi, sinun kannattaa tehdä reklamaatio mahdollisimman pian virheen havaitsemisesta.


Mitä reklamaation tulee sisältää?

Suurimmassa osassa tilanteista reklamaatiossa tulee yksilöidä virhe. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kerrot mikä virhe on. Jos olet esimerkiksi ostanut auton, jonka etuakseli on vääntynyt, sinun kannattaa ilmoittaa reklamaatiossa että etuakseli on vääntynyt.

Joissain tilanteissa reklamaatiossa tulee olla muutakin tietoa. Tyypillinen esimerkki on asunnon virheet. Asuntokaupassa sinun tulee myös esittää alustavasti vaatimuksesi. Jos asunnossa on esimerkiksi mikrobivaurio, sinun tulee selostaa mikrobivaurio ja kertoa vaaditko hinnanalennusta (sinun kannattaa lisätä alustava euromääräinen hinnanalennuksen määrä), kaupan purkua ja/tai vahingonkorvauksia (sinun kannattaa myös lisätä alustava euromäräinen korvauksen määrä).


Miten reklamaatio kannattaa tehdä?

Sinun kannattaa aina varmistaa, että reklamaation tekemisestä jää todiste. Sinänsä voit tehdä reklamaation esim. puhelimitse, mutta tällöin reklamaation tekemisen ja sisällön osoittaminen voi olla haastavaa.

Reklamaation tekeminen ja sisältö on helppo osoittaa jälkikäteen, jos käytät esimerkiksi sähköpostia. Voit luonnollisesti myös keskustella asiasta suullisesti vaikka lähettäisit reklamaation myös muulla tavalla.


Haluatko keskustella kanssani?

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos haluat keskustella kanssani asiastasi.

Voit vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@kroforslaw.com