Vuokrasopimus päättyi, mutta vuokralainen jäi asuntoon. Mitä vuokranantaja voi tehdä?

02.02.2021

Et saa heittää vuokralaista ulos asunnosta omin päin, vaan asia on hoidettava virallisia reittejä pitkin. Saatat itse joutua syytteeseen omankädenoikeudesta, jos toimit väärin. Jos toimit oikein, ulosottomiehet häätävät vuokralaisen.

Vuokralainen voi asua asunnossa, kunnes ulosottomiehet pakottavat hänet lähtemään. Vuokralaista ei saa häätää omin päin.

Ongelma

Vuokralainen voi jäädä asuntoon asumaan, vaikka vuokrasopimus olisi päättynyt. Tätä ei estä se, että vuokralaisen on lain mukaan lähdettävä asunnosta. Vaikka vuokranantaja olisi oikeassa, hän ei saa omin päin käydä vaihtamassa lukkoja, kantamassa vuokralaisen tavaroita ulos asunnosta tai muutenkaan häätää vuokralaista.


Ensiksi tarvitset tuomion

Vuokralaisen häätäminen aloitetaan käräjäoikeusprosessilla. Vuokranantajan tulee viedä asia käräjäoikeuteen ja vaatia käräjäoikeutta antamaan häätötuomio.

Prosessi on suhteellisen nopea, jos asia on riidaton. Näissä tapauksissa vuokralaisen velvoittamista muuttamaan häädön uhalla kannattaa vaatia riidattoman haastehakemuksen avulla, koska riidattomat asiat käsitellään nopeammin ja niissä on pienempi oikeudenkäyntimaksu.

Mikäli asia on riitainen, kyseeseen tulee ns. täysmittainen oikeudenkäynti, joka kestää riidatonta asiaa kauemmin.


Kun olet saanut tuomion, voit viedä asian ulosottoon

Vaikka voittaisit asian, vuokralainen ei välttämättä hyväksy osansa ja muuta itse. Mikäli käräjäoikeus on velvoittanut vuokralaisen muuttamaan häädön uhalla, voit kuitenkin pakottaa vuokralaisen muuttamaan ulosottolaitoksen avulla.


Mitä ulosottolaitos tekee?

Kun olet vienyt asian ulosottolaitokselle, se lähettää häädettävälle muuttokehotuksen. Muuttokehotuksessa ilmoitetaan päivämäärä, johon mennessä vuokralaisen on muutettava. Tätä päivämäärää on mahdollista lykätä häädettävän pyynnöstä. Ulosottomies tekee päätöksen lykkäämisestä.

Mikäli asunnosta ei ole muutettu muuttopäivään mennessä, ulosotto toimittaa häädön ja se saattaa samalla ulosmitata vuokralaisen omaisuutta.


Haluatko keskustella kanssani?

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos haluat keskustella kanssani asiastasi.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com