Yhteisesti omistetusta esineestä voi päästä eroon

25.10.2020

Yhteisomistustilanteen lähtökohtana on se, että voit myydä omistamasi osuuden esineestä vapaasti. Käytännössä hirveän moni ei kuitenkaan halua omistaa hevosta puoliksi serkkusi kanssa tai kolmasosaa purjeveneestä yhdessä sinun parhaiden ystäviesi kanssa. Osuutesi myyminen järkevään hintaan voi siis olla hyvin haastavaa. Siksi lainsäädännössä on olemassa erilliset prosessit siitä, miten pääset eroon yhteisesti omistetusta esineestä muilla tavoilla.

Laki eräistä yhteisomistussuhteista on yhteistä omistamista koskeva yleislaki, joka määrää miten voit hankkiutua eroon yhteisesti omistamastasi esineestä. Huomaa, että yhteisomistuslaki ei koske erikseen säädeltyjä erityistilanteita, kuten avioliittoa, jakamattomia kuolinpesiä tai osakeyhtiöiden omistamista.

Esine voidaan myydä kaikkien suostumuksella, jakaa tai myydä oikeuden antamalla myyntiluvalla.

Koko esineen myynti ilman tuomioistuinta

Koko esineen vapaaehtoinen myynti on mahdollista kaikkien osakkaiden suostumuksella. Tämä tarkoittaa sitä, että et voi myydä koko esinettä yksin ilman muiden omistajien lupaa. Jos kaikki omistajat suostuvat myyntiin, mitään estettä esineen myymiselle ei ole.


Esineen jakaminen on ensisijainen vaihtoehto

Jokaisella yhteisomistajalla on oikeus vaatia esineen jakamista ja oman osuutensa saamista. Tietyissä tapauksissa tämä on mahdollista, kuten yhteisesti omistetun metsän osalta. Jos jakaminen on mahdollista, eikä se aiheuttaisi kohtuuttoman kalliita kustannuksia, se on ensisijainen keino yhteisomistuksen purkamiseksi.


Myynti oikeuden luvalla toisena vaihtoehtona

Kaikkia esineitä ei käytännössä voida jakaa. Esimerkiksi yhteisellä purjeveneellä ei enää tee paljoakaan, jos se jaettaisiin osiin. Tuomioistuin voi antaa myyntiluvan koko esineelle, jos jakaminen ei ole mahdollista. Sama koskee tilannetta, jossa jakaminen aiheuttaisi kohtuuttoman kalliita kustannuksia.

Lain lähtökohtana on se, että esine myydään huutokaupalla. Tästä voidaan sopia toisin. Esine voidaan myös määrätä myytäväksi muulla tavalla, jos osoitetaan toisenlaisen myynnin olevan ilmeisesti edullisempaa. Poikkeus voisi esimerkiksi tulla kyseeseen vaikeasti myytävän kiinteistön osalta, jolloin kiinteistönvälittäjän kautta myyminen saattaisi johtaa huutokauppaa ilmeisesti parempaan lopputulokseen.

Tuomioistuin voi määrätä alimman myyntihinnan ja se määrää tarvittaessa uskotun miehen hoitamaan myynnin.


Haluatko keskustella kanssani?

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos haluat keskustella kanssani asiastasi. Voit vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com