Saako osakas äänittää yhtiökokouksen?

17.10.2020

Viime vuonna minulta pyydettiin apua yhtiökokouksessa edustamiseen. Yhtiön osakkaiden kesken oli suuria erimielisyyksiä ja epäluottamusta. Päämieheni kertoi minulle, että edeltävissä yhtiökokouksissa oli ollut erimielisyyksiä tehtyjen päätösten sisällöstä ja pöytäkirjan merkinnöistä.

Päämieheni omisti osakkeet yksityishenkilönä eikä omistaminen liittynyt yritystoimintaan.  

Aiemmin yhtiö oli kieltänyt osakkaita äänittämästä kokousta sillä verukkeella, että asia vietiin äänestykseen. Enemmistöosakkeenomistaja äänesti tällöin äänittämistä vastaan. Minun edustaessa osakkaita äänittämistä pyrittiin jälleen kieltämään samalla tavalla.

Osakkaalla on oikeus äänittää yhtiökokous.

Rikoslain mukaan salakuunteluun ei voi syyllistyä, jos tallentaa omaan tietoonsa tarkoitettua puhetta. Jokaisella yksityishenkilöllä on siis lähtökohtaisesti oikeus äänittää jokaisen keskustelun, joka käydään hänen kanssaan. Tämä koskee myös kokouksia, joihin hän osallistuu.

Osakeyhtiölaki ei myöskään kiellä yhtiökokouksen äänittämistä eikä se anna yhtiölle oikeutta päättää osakkaan oikeudesta äänittää kokousta. Osakas saa äänittää yhtiökokouksen, koska yhtiöllä ei tosiasiassa ole mitään valtaa päättää äänittämisestä.

Yhtiökokouksessa ilmoitin yhtiöltä puuttuvan valtuudet kieltää äänittäminen. Äänitimme yhtiökokouksen eikä tehtyjen päätösten osalta jäänyt epäselvyyksiä, kun ne oli tallennettu.


Haluatko keskustella kanssani asiastasi?

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos haluat keskustella kanssani asiastasi.

Voit vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@kroforslaw.com