Onko sinulla riita, joka saattaa mennä oikeuteen?

Tiedätkö jo nämä viisi riitaasi vaikuttavaa asiaa?

Kirjoittaja: Kristian Krokfors

Tekstin tärkeimmät tiedot: 

  • Onko sinun pakko viedä asiaasi oikeuteen? 
  • Mitä sinun ei koskaan kannata kertoa vastapuolelle? 
  • Minkälaisia riskejä aikaileminen sisältää? 
  • Mitä voit oppia amerikkalaisista poliisisarjoista? 
  • Miten voit saada apua?

Kuvittele, että riitasi päättyi. Voitit niin paljon, että olet tyytyväinen. Tunnet oikeuden toteutuneen. 

Sinun ei enää tarvitse kuluttaa iltojasi miettien ongelman ratkaisua. Voit käyttää asian selvittelyyn kulunutta aikaasi paremmin. Et enää murehdi tilanteen epäoikeudenmukaisuutta. Olet vapaa vastapuolesi sinulle asettamista kahleista. 

Haluan auttaa sinua saavuttamaan tämän tilanteen mahdollisimman nopeasti ja vähällä vaivalla. Alla saat muutaman neuvon, joilla pääset lähemmäs toivomaasi ratkaisua. 

Riita ei välttämättä mene käräjille

Käräjäkäsittely on viimesijainen keino riidan ratkaisemiselle. Tuomioistuimen olemassaolon ainoa tarkoitus on saada ei sovittavissa oleva asia pois päiväjärjestyksessä.

Autan sinua löytämään vastapuolesi kanssa sovinnollisen ratkaisun. Mahdollisuutta kartoitetaan sinun toiveidesi rajoissa (et joudu sopimaan mitään, jollet halua) ja avuksi voidaan muun muassa käyttää tuomioistuinsovittelua.

Vaikka olisit kuinka valmis sopimaan, sinun on tärkeä tietää alla oleva asia, jotta et sabotoi neuvotteluasemaasi.

Älä koskaan kerro tätä vastapuolellesi

Vastapuolesi ensisijainen syy suostua sinun vaatimuksiisi on häviöriski. Jos hän hyvää hyvyyttään haluaisi asian ratkeavan sinulle edullisesti, asia olisi jo ratkennut.

Silloin tällöin päämieheni on ennen minulle soittamista kertonut vastapuolelleen, ettei hän halua käräjöidä. Tällöin vastapuoli on pysäyttänyt tilanteen kokonaan. Mukaantuloni saa usein tilanteeseen vauhtia, mutta neuvottelu on näissä tilanteissa vaikeampi.

Älä siis kerro oikeudenkäynnin välttämishaluista vastapuolellesi. Häviöriski katoaa vastapuolesi mielestä sillä hetkellä, kun hän saa tietää sinun pelkäävän oikeudenkäyntiä.

Myös aikailu voi antaa vastapuolellesi kuvan siitä, että et uskalla tehdä mitään tilanteelle. Asian pohtiminen liian pitkään sisältää muitakin riskejä (käsittelen näitä riskejä seuraavaksi). 

Aikailu voi upottaa juttusi - tai parantaa sitä

Äskettäisessä jutussani avaintodistaja kuoli ennen kuin ehdin nimetä hänet. Vaikka todistaja pysyisikin hengissä, hän saattaa ajan kuluessa unohtaa juttusi tärkeimmän yksityiskohdan.

Asiakirjoja voi hävitä. Puhelimesi voi pudota järveen ja raskauttavat viestit voivat siksi kadota.

Todisteiden löytäminen on helpompaa nyt, kuin kuukauden kuluttua. Kolmen vuoden kuluttua mitään ei välttämättä enää löydy. 

Kovalla työllä olen monessa jutussa onnistunut päämieheni kanssa löytämään näytön vuosienkin kuluttua. Tämäkään ei kuitenkaan aina auta.


Todisteiden katoaminen voi olla sinun kannaltasi hyvä tai huono asia. 

Asia riippuu pitkälti näyttötaakasta ja katoavasta todisteesta. Ajan pelaaminen on riskipeliä, jollet osaa näyttötaakkasääntöjä. Jos olet varmasti oikeassa (ja todisteet tukevat tätä), riskiä ei koskaan kannata ottaa.

Monissa asioissa on myös kanneaikoja (ts. aikarajoja käräjille viemiselle). Tilanteeseesi soveltuvan kanneajan ylityttyä et enää voi tehdä mitään asiallesi.

Kerron aina maksuttomassa alkuneuvottelussa, jos ajan kuluminen vaikuttaa tilanteessasi järkevimmältä vaihtoehdolta. Seuraavaksi saat tietää miten asiaa kannattaa alkaa hoitamaan.

Oletko katsonut amerikkalaisia poliisisarjoja?

Jos olet, seuraava fraasi on tuttu: "Anything you say can and will be used against you in a court of law".

Et pysty perumaan sanojasi. Jokainen lähettämäsi viesti jää vastapuolelle. Jokainen todistajien läsnäolleessa sanottu sana on näytettävissä toteen. Pienikin virhe asian alussa voi johtaa häviöön myöhemmin. Asian ilmaiseminen huonosti voi hyödyttää vastapuoltasi paljon.

Jokainen viesti, keskustelu ja kirjelmä pitää rakentaa niin, että siitä ei aiheudu haittaa asiallesi. Keskusteluyhteys kannattaa kuitenkin pitää yllä, jos haluat pitää auki mahdollisuuden mahdollisesti sopia asia. 

Sinun kannattaa heti alusta lähtien pystyä hoitamaan asiasi kunnolla. 

Haluatko keskustella?

Soita minulle numeroon +358 44 9848 548 keskustellaksesi kanssani asiastasi. Voit vaihtoehtoisesti varata puheluajan alla olevalla lomakkeella.

Lähes 80 % toimeksiannoistani liittyy oikeudenkäynteihin, niitä edeltävään työhön tai niiden välttämiseen.  

Olen riita-asioihin ja oikeudenkäynteihin keskittyvä lakimies, jonka vuoksi saat minulta konkreettisia neuvoja, vaikka en ottaisi vastaan toimeksiantoa sinulta.


Kristian Krokfors
Lakimies, Helsinki
oikeudenkäyntilupa
+358 44 9848 548
kristian@krokforslaw.com