Yrityksen sopimukset

Tarvitsisitko selvän ja selustasi turvaavan sopimuksen?

Tekstin tärkeimmät tiedot: Millaisilla sopimuksilla vältät valtaosan ongelmista? Mitä tekemistä 2-vuotiaalla ja herätyskellolla on liikesopimustesi kanssa? 

Kirjoittaja: 

Kristian Krokfors
Oikeudenkäyntilakimies, Helsinki
Puh. +358 44 9848 548
kristian@krokforslaw.com 

Tunnetko "huono-onnisen" miehen?

Kukaan ei voi estää ajoittaista erimielisyyttä ilman toisten ovimatoksi myöntymistä. Liiketoiminta-alueesi vaikuttaa toki ongelma-alttiuteen.

Esimerkiksi nappikauppaa kivijalkaliikkeessä pitävä yrittäjä joutuu harvemmin riitoihin asiakkaidensa kanssa. Käytetyiden autojen kauppias joutuu useammin. Jostain syystä joidenkin autokauppiaiden liiketoiminta on kokopäiväinen ongelmapesäke ja toisten ei. Onko sinulla jotain aavistuksia mistä tämä johtuu?

Oletko huomannut, että jatkuva "huono tuuri" tuppaa jostain syystä usein kasautumaan samoille henkilöille?

Ehkä joillain on vain onni matkassa, vai onko kyse jostain muusta?

Voiko onnettaren saada suopeammaksi sopimusten suunnittelulla?

Tiedät yrittäjänä varmaan jo, että et ole tuuliajolla luonnonvoimien vietävissä, vaan voit itse vaikuttaa ongelmien syntymiseen ja väistämättömien ongelmatilanteiden lopputulokseen. 

Lait ja sopimuksesi määrittelevät liiketoimintasi rajat ja sisällön. Osa lakien säännöistä on tahdonvaltaisia, joten niistä voidaan sopia toisin. Ilman sopimusta lain automaattinen sääntö soveltuu. 

Sopimuksilla voi pakottavien sääntöjen rajoissa määritellä mitä tapahtuu ongelmatilanteissa. Huolellinen ja laintunteva sopimuksenlaadinta on avainasemassa, kun sinulle tärkeää sopimusta kirjoitetaan.  

Sitä saa mitä tilaa, vai saako?

Oletko koskaan ostanut jotain tuotetta, joka ei yhtään vastannut odotuksiasi? Olitko tämän jälkeen tyytyväinen asiakas?

Pettämätön resepti tyytymättömän asiakkaan saamiseksi on toimittaa jotain aivan muuta kuin asiakas olettaa. Tämä on kuitenkin vältettävissä helposti, jos käytät selvää sopimusta. Kunnolla tehty sopimus estää tehokkaasti tahattomia väärinymmärryksistä asiakkaiden päässä.

Voit jättää turhat riidat ja niiden aiheuttaman ajanhukan historiaan, kun hoidat sopimuksesi kerralla kuntoon. 

Saatat miettiä estääkö sopimuksen selkeys todella kaikki ongelmat. Vastaus on yksiselitteinen ei. Selkeä sopimus poistaa vain suuren osan ongelmista, mutta loppuosaan tarvitaan suojamekanismeja (joita käsittelen myöhemmin alla). 

Milloin sopimus luetaan ja mitä väliä sillä on?

Useimmiten sopimus luetaan juuri ennen sen hyväksymistä. Esimerkiksi asiakastasi ei kiinnosta pätkän vertaa mitä sopimuksessasi lukee ennen, kuin kaupat on melkein lyöty lukkoon. 

Pidätkö itse asiakkaana siitä, kun joudut lukemaan 16 sivuisen pienellä präntillä kirjoitetun amerikkalaistyylisen sopimuksen? Lukemattomat lähes varmat kaupat on menetetty epäselvillä tai kohtuuttomilla sopimuksilla.

Olet 100 % varmuudella jättänyt itsekin joskus ostamatta jotain, koska koko järjestely on vaikuttanut epämääräiseltä.

Liiketoiminta-alueesi vaikuttaa huomattavasti sopimusten vaikutukseen asiakkaiden ostohaluihin. Jos asiakkaasi on lähes pakko tehdä sopimus juuri sinun kanssasi, tämä ei ole ongelma. Kun asiakkaallasi on valinnanvaraa, teet sinulta ostamisesta helpompaa selkeyttämällä sopimuksiasi. 

Sopimus on myös oikeudellinen suojasi

Mikään sopimus ei estä kaikkia väärinymmärryksiä (varsinkaan tahallisia). Jos joku haluaa haastaa riitaa kanssasi, hän pystyy sen tekemään. Asiakkaasi voi milloin tahansa päättää jättää laskusi maksatta ja osakassopimuksen osapuoli voi halutessaan haastaa sinut oikeuteen keksityilläkin perusteilla.

Klassinen juridinen näkökulma sopimuksessa suojaa sinua näissä tilanteissa. Jokainen käytetty suojamuuri (oikeuspaikkasäännöstä vastuunrajoituksiin) rakentavat yhdessä suojasi erimielisyystilanteissa.

Sopimukseen on mahdollista rakentaa mekanismeja, jotka ohjaavat ongelmatilanteet sinulle suopeaan suuntaan. 

Kuuletko tikityksen?

Jonkin aikaa sitten tein suuren virheen. Opetin 2-vuotiaan tyttäreni käyttämään herätyskelloa. Jälkikäteen ajateltuna lopputulos on selvä. Arvaatko mitä tapahtui klo 3:46 muutaman päivän kuluttua?

Jokainen suojan puute ja epäselvyys tikittää herätyskellon lailla liiketoimintasi taustalla. Herätys ei tule heti, vaan jonkin ajan kuluttua. Pahimmillaan sama ongelma on monistunut useaan sopimukseen.

Jos sopimuksessasi on korjattavaa, sinun kannattaa hoitaa ne kuntoon ennen ongelmien syntymistä.

Keskustele kanssani maksuttomassa kartoituksessa

Saat maksuttoman kartoituksen soittamalla minulle numeroon +358 44 9848 548 tai täyttämällä alla olevan lomakkeen. Varattuasi kartoituksen sovimme neuvottelun ajankohdan.

Kartoituksessa käymme läpi tilannettasi ja sopimustesi uudistamistarvetta. Lähetän sinulle sähköpostitse tarjouksen, kun olen saanut selvän tilannekuvan tarpeestasi. Et ole sidottu mihinkään, jos päätät olla hyväksymättä saamasi tarjouksen. 

Haluatko keskustella?

Soita minulle numeroon +358 44 9848 548 tai varaa puheluaika alla olevalla lomakkeella.