Kielletty markkinointi osa 1/7: Kilpailija valehtelee, onko se sallittua?

09.11.2020

Totuudenvastainen markkinointi on lähtökohtaisesti kiellettyä. Valehtelevan markkinoijan voi haastaa markkinaoikeuteen . Kauppiaallinen kehuminen on kuitenkin sallittua.

Valheet ovat kiellettyjä, jos kyse ei ole kaupallisesta kehumisesta.

Valheet eivät ole sallittuja

Markkinointi ei saa olla totuudenvastaista. Jos joku väittää, että hänellä on Helsingin halvin hinauspalvelu, sen pitää todellisuudessa myös olla Helsingin halvin. Erityisesti helposti mitattavissa olevien asioiden osalta kannattaa olla tarkkana, koska toinen elinkeinonharjoittaja pystyy tällöin osoittamaan väitteen valheellisuuden helposti.


Markkinoijan pitää pystyä todistamaan väite

Markkinoijan pitää lähtökohtaisesti pystyä näyttämään väitteensä pitävän paikkansa. Markkinaoikeus on muun muassa kieltänyt ilmaisun "markkinoiden kevein hiihtosauva", koska sen paikkansapitävyyttä ei pystytty näyttämään toteen.

Rohkeiden ja konkreettisten väitteiden tukena tulisi siis olla ainakin jonkinlainen markkinatutkimus.


Merkityksettömät valheet eivät ole lainvastaisia

Valheet ovat kiellettyjä, jos ne ovat omiaan vaikuttamaan myytävän hyödykkeen kysyntään tai tarjontaan. Sama koskee valheita, jotka ovat omiaan vahingoittamaan toisen elinkeinotoimintaa.

Merkityksettömät valheet eivät siis ole lainvastaisia, mutta niistä ei myöskään ole minkäännäköistä itsearvoista hyötyä kilpailunäkökohdasta. Merkityksettömiä valheita voi kuitenkin käyttää tehokkaasti esitysteknisenä tai retorisena keinona.

Burgerkingin mainoksessa on hyvä esimerkki sallitusta merkityksettömästä valheesta. On ilmiselvä valhe, että tuli olisi keksitty USA:ssa 1950-luvulla. Valhe ei kuitenkaan ole omiaan vaikuttamaan kysyntään, tarjontaan tai vahingoittamaan toisen elinkeinotoimintaa. Valhe on siksi sallittu.


Kauppiaallinen kehuminen

Valheiden kieltämisestä on eräs merkittävä poikkeus. Suomen oikeusjärjestelmä sallii niin sanotun kauppiaallisen kehumisen. Kauppiaallinen kehuminen on tietynlaita sallittua liioittelua.

Tällainen kehuminen on usein kyseessä, kun markkinoinnissa käytetään yleisluontoisia epämitattavia väitteitä, joilla selkeästi vain kehutaan omaa tuotetta. Tyyppiesimerkkejä tällaisista ilmaisuista on paras, kaunein ja herkullisin.

Esimerkiksi ratkaisussa KKO 2005:38, korkein oikeus katsoi maininnan "Luotettavin valtakunnallinen yrityshakemisto" olevan sallittua kaupallista kehumista.

Jos esimerkiksi myyt muikkuja, voit siis vapaasti käyttää markkinoinnissa fraasia "Maailman maukkaimmat muikut".

Sinun kannattaa kuitenkin olla varovainen myös kauppiaallisessa kehumisessa, koska se saattaa vahingossa luisua harhaanjohtavan markkinoinnin piiriin.Haluatko keskustella kanssani?

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos haluat keskustella kanssani asiastasi. Voit vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com