Tiedätkö millä tavoilla työsopimus voidaan päättää?

30.08.2020

Tämän tietäminen on tärkeää, koska väärät perusteet tai väärä menettelytavat voivat johtaa suurten korvausten maksamiseen. Esimerkiksi eräs Satakuntalainen opettaja sai vuonna 2019 yli 100.000 € korvauksia lisättynä oikeudenkäyntikuluilla, koska hänen työsuhteensa päätettiin perusteettomasti.

Sinulla on koeajan jälkeen normaalisti kaksi erilaista vaihtoehtoa työsuhteen päättämiselle: työsuhteen irtisanominen ja työsuhteen purkaminen. Näiden eri vaihtoehdon ero tulee tietää ennen työsopimuksen päättämistä. Kolmantena harvemmin eteen tulevassa tapauksessa voit myös pitää työsopimusta purkautuneena, jota käsittelen erillisessä artikkelissa.

Työsuhteen voi myös päättää riskittömästi sopimuksella työsuhteen päättämisestä. Tämänkaltaisen sopimuksen tekemisessä tulee kuitenkin olla tarkkana, koska sen voi tehdä väärin. Vääränlainen sopimisprosessi voi johtaa kalliisiin korvauksiin, kuten esimerkiksi tapauksessa KKO 2019:76. Voit lukea enemmän työsuhteen päättämissopimuksesta sitä koskevasta artikkelistamme.

Käsittelen irtisanomista ja purkamista alla.

Väärä menettely työsopimuksen päättämisessä voi aiheuttaa korvausvelvollisuuden.

Irtisanominen

Työsopimuksen irtisanominen on normaali menettely työsopimuksen päättämiseksi koeajan jälkeen. Irtisanominen edellyttää asiallista ja painavaa syytä. Ilman tällaista syytä irtisanomista ei saa tehdä. Esimerkiksi työntekijän omat poliittiset mielipiteet on esimerkki syystä, joka ei olisi asiallinen. Muutaman ylimääräisen tulostuspaperin käyttäminen vastoin työnantajan ohjetta ei todennäköisesti olisi riittävän painava syy.

Yleensä irtisanominen edellyttää sitä, että työntekijälle on annettu varoitus aiemmasta vastaavasta menettelystä. Et esimerkiksi voi irtisanoa työntekijän työsuhdetta laillisesti, kun hän myöhästyy ensimmäisen kerran. Varoitukset kannattaa aina antaa hyvin pian saatuasi tiedon työntekijän laiminlyönnistä, lisäksi ne kannattaa antaa kirjallisina ja irtisanomisuhkaisina.

Menettelyn toistuessa varoituksen jälkeen, voit lähtökohtaisesti irtisanoa työsuhteen. Tämän jälkeen irtisanomisaika alkaa kulua. Muista maksaa työntekijän palkka irtisanomisajalta riippumatta siitä, jos pidät häntä töissä vai et.


Purkaminen

Irtisanominen ei pääsääntöisesti tule kyseeseen, jos olet tehnyt määräaikaisen työsopimuksen. Sinulla saattaa myös olla tarve päästä työntekijästä eroon ilman irtisanomisaikaa. Näissä tapauksissa sinulla tulee olla purkuperuste, jotta voit päättää työsopimuksen.

Työsopimuksen purkaminen tulee kyseeseen paljon harvemmin, kuin irtisanominen. Purkaminen edellyttää erittäin painavaa syytä. Tällainen syy on esimerkiksi olemassa, jos rahavaroihin käsiksi pääsevä työntekijä on varastanut sinulta.

Kun purat työsuhteen, se päättyy heti.


Haluatko keskustella?

Soita minulle numeroon 044 984 8548, jos haluat keskustella kanssani asiastasi.

Voit vaihtoehtoisesti jättää yhteydenottopyynnön.Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com