Voiko työntekijästä päästä eroon, jos hän suoriutuu huonosti?

14.09.2020

Koeajan jälkeen työsuhde voidaan päättää irtisanomalla tai purkamalla. Työsuhde voidaan päättää irtisanomalla, kun työntekijä alisuoriutuu. Alisuoriutumisen perusteella tehty irtisanominen edellyttää asiallista ja painavaa syytä sekä varoitusta. Lisäksi työntekijää tulee ohjeistaa siitä, miten hän voi suoriutua paremmin.

Et voi hävitä antamalla kunnolliset ohjeet: Jos ohjeet auttavat, työntekijä ei enää alisuoriudu ja jolleivät kunnolliset ohjeet auta sinulla on asiallinen ja painava syy irtisanoa työsuhde

Mitä alisuoriutuminen on?

Alisuoriutuminen tarkoittaa sitä, että työtehtäviä ei saada hoidettua riittävän paljon tai riittävän hyvin. Irtisanoessasi työntekijän alisuoriutumisen perusteella, sinun kannattaa mitata suoriutumista jollain tavalla. Esimerkiksi myyntityötä voidaan mitata myynnin määrällä.


Alisuoriutuminen edellyttää mahdollisuutta saada aikaan parempaa tulosta

Et voi irtisanoa työntekijää, jos tavoitteet ovat mahdottomia saavuttaa. Saavutettavan tavoitteen tulisi olla normaalin samassa työtehtävässä työskentelevän työntekijän saavutettavissa.


Muista antaa varoitus ja ohjeet

Ennen kuin voit irtisanoa työntekijää alisuoriutumisen perusteella sinun tulee antaa hänelle irtisanomisuhkainen varoitus. Varoituksen antamisen yhteydessä työntekijää kannattaa ohjeistaa tavoitteiden saavuttamisen prosesseista. Esimerkiksi liian vähän myyntipuheluita tekevää myyjää voi ohjeistaa siitä: kenelle hänen pitää soittaa, kuinka monta puhelua päivässä tulee soittaa, miten hän esittäytyy puhelun alussa jne.

Ilman kunnollisten ohjeiden antamista tehty irtisanominen saattaa olla hataralla pohjalla, joten ohjeistuksen sisältö kannattaa miettiä tarkkaan läpi.


Voit irtisanoa työntekijän jos tulos ei parane kohtuullisen ajan kuluessa

Jollei varoituksen antaminen ja ohjeistus ole auttaneet eivätkä tavoitteet ole liian suuria, voit lähtökohtaisesti irtisanoa työntekijän.


Haluatko keskustella kanssani?

Soita minulle numeroon 044 984 8548 keskustellaksesi asiasta.

Voit vaihtoehtoisesti jättää minulle yhteydenottopyynnön.


Kristian Krokfors
Oikeustieteen maisteri
Oikeudenkäyntilakimies
044 984 8548
kristian@krokforslaw.com